Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Із початку року НБУ витратив $18 млн на непрацюючий курс, – коментар експерта

Валютні аукціони, які керівництво Нацбанку проводить як інструмент пошуку курсової рівноваги, не можуть стабілізувати ринок та призводять лише до вичерпання міжнародних резервів. Про це говорить керівник дослідження «Перспектив грошово-фінансової політики в 2015 році», аналітик ГО «Публічний аудит» Андрій Вігірінський.

Незалежні аудитори проаналізували, що НБУ реалізовує на валютних аукціонах по $3 млн за курсом 15,74 грн за долар, який менший за міжбанківський на 50 коп. та на практиці не працює й не використовується в жодних операціях. «Наразі реалії такі, що вартість американської валюти з кінця 2014 року коливається в коридорі 18–19 грн, а курс її придбання – 19,6–20 грн. І все ж Нацбанк на пошуки так званого «еквілібріуму» із 9 по 21 січня витратив $18 млн», – зауважує експерт.

«З огляду на опубліковану інформацію щодо обсягу заявок на участь в аукціоні, НБУ не здатен такими сумами задовольнити навіть їх, не говорячи вже про стабілізацію на ринку чи оперативне втручання в нього. Тому такі аукціони лише призводять до вичерпання міжнародних резервів, які станом на сьогодні зменшилися до $50 млн», – вважає фахівець «Публічного аудиту» Андрій Вігірінський.

Порівняльні дані щодо обсягів міжбанківських валютних торгів за січень 2014 та 2015 рр. свідчать, що вони скоротилися щонайменше в п’ять разів. За даними аудиторського дослідження, їх падіння зумовлене тим, що банківські установи намагаються задовольняти потреби клієнтів у межах самої банківської установи. «Крім цього, складно говорити про об’єктивність показника середньозваженого курсу, якщо він вираховується за заявками уповноважених банків, допущених до торгів, а НБУ має право не допустити уповноважений банк до Системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України НБУ», – зазначає незалежний аудитор.

Тому, на висновком «Публічного аудиту», при встановленні середньозваженого курсу необхідно використовувати значення купівлі-продажу валюти принаймні на міжбанківському валютному ринку, де сьогодні обсяг операцій у сотні разів більший за обсяги валютних аукціонів, які проводить регулятор. «Цю практику необхідно припинити хоча б до того моменту, поки стан золотовалютних резервів буде дозволяти здійснювати інтервенції, які дійсно матимуть вплив на курсову стійкість».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ