Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Кабмін запропонував ВР легалізувати роботу домашніх працівників

Кабінет міністрів України вніс до Верховної Ради законопроект щодо врегулювання і легалізації роботи домашніх працівників. Про це повідомляється на сайті ВР.

Відповідний проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання та легалізації зайнятості домашніх працівників зареєстрований у парламенті під №3734 від 28 грудня 2015 року.

У пояснювальній записці вказано, що документ розроблено з метою унормування праці домашніх працівників, їх прав, обов’язків, відносин з їх роботодавцем, а також легалізації їх зайнятості.

"Для реалізації мети запропоновано у Кодексі законів про працю України визначити особливості регулювання зайнятості домашніх працівників з урахуванням міжнародного досвіду, зокрема, передбачене обов’язкове укладення трудового договору між роботодавцем та домашнім працівником, умови його припинення, випробувальний термін тощо", - йдеться у пояснювальній записці.

Також вказано, що з метою створення умов для поступової легалізації зайнятості цієї категорії працюючих передбачена можливість добровільної сплати домашнім працівником внесків на соціальне та пенсійне страхування. Для цього запропоновано внести зміни до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування".

Очікується, що прийняття законопроекту дозволить, зокрема, збільшити надходження до фондів соціального страхування, забезпечити соціальний захист домашніх працівників, обгрунтувати ратифікацію Конвенції МОП №189.

УНН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ