Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Кабмін затвердив план заходів на 2016 рік у зв'язку з 75-ю річницею трагедії Бабиного Яру

У Києві у зв'язку з 75-ю річницею трагедії Бабиного Яру в музеї організовують міжнародну наукову конференцію, а також науково-практичну конференцію "Забутий геноцид циган". Про це йдеться в розпорядженні українського уряду №1410-р від 30 грудня.

Кабмін затвердив план заходів на 2016 рік.

Згідно з планом, на 29 вересня поточного року заплановані жалобні заходи на території Національного історико-меморіального заповідника "Бабин Яр" за участю керівництва України і Києва, громадських організацій, у тому числі міжнародних, духовенства, дипломатичного корпусу іноземних держав. Передбачено закладення пам'ятного знаку на місці спорудження Меморіального музею пам'яті жертв трагедії Бабиного Яру.

Протягом 2016 року запланована розробка проектно-кошторисної документації і виконання робіт по встановленню пам'ятника загиблим представникам ромської національності на території Національного історико-меморіального заповідника "Бабин Яр".

У вересні в Меморіальному комплексі "Національний музей історії України в Другій світовій війні" буде створена експозиція про масове вбивство громадян єврейської та ромської національностей в Бабиному Яру, інші злочини, скоєні нацистами під час окупації Києва в роки Другої світової війни.

Згідно з планом, також необхідно розробити та затвердити план заходів щодо розвитку Національного історико-меморіального заповідника "Бабин Яр", передбачивши, зокрема, проведення в установленому порядку міжнародного конкурсу проектів перспективного розвитку заповідника, створення Меморіального музею пам'яті жертв трагедії Бабиного Яру, уточнення переліку пам'ятників і об'єктів, що розміщуються на території заповідника, меж та зон охорони заповідника та опрацювання питання щодо можливості їх розширення.

Також заплановано проведення реставрації пам'ятки національного значення "Пам'ятник радянським громадянам та військовополоненим солдатам і офіцерам Радянської армії, розстріляним німецькими фашистами у Бабиному Яру", пам'ятних знаків "Менора" і "Хрест в пам'ять про розстріляних німецько-фашистськими окупантами української поетеси О. Теліги та членів організації українських націоналістів", інших пам'ятників і пам'ятних знаків, що розміщуються на території Національного історико-меморіального заповідника "Бабин Яр", а також фінансування відповідних робіт.

Крім того, слід відпрацювати питання створення Алеї Праведників на території Національного історико-меморіального заповідника "Бабин Яр" (протягом 2016 року).

Запланована також передача приміщення контори колишнього єврейського кладовища по вул. Мельникова, 44, в Києві Національному історико-меморіальному заповіднику "Бабин Яр" для створення Меморіального музею пам'яті жертв трагедії Бабиного Яру (січень – квітень).

У вересні будуть випущені конверт "Перший день" та поштова марка.

Раніше повідомлялося, що в Києві планується створити меморіал пам'яті жертв Бабиного Яру. Відзначимо, президент України Петро Порошенко запросив прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху відвідати Україну в 2016 році для вшанування пам'яті 75-річчя трагедії Бабиного Яру. Про це інформує 112.ua.

Як відомо, під час німецької окупації Києва у 1941-1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів німецькими окупантами мирного населення і радянських військовополонених; євреїв та циган - за етнічною ознакою, а також партійних та радянських активістів, підпільників, членів Організації українських націоналістів (переважно членів ОУН-М), заручників, "саботажників", порушників комендантської години та інших.

Лише за два дні 29 та 30 вересня 1941-го року там розстріляли майже 34 тис. євреїв.

РІСУ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ