Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Кабул вітає рішення США залишити в Афганістані більше військ

Влада Афганістану привітала рішення президента США Барака Обами залишити більше військ в Афганістані, ніж планувалося.

15 жовтня Обама заявив, що протягом усього наступного, 2016 року в Афганістані будуть залишатися всі 9 тисяч 800 американських військовослужбовців, які перебувають там нині, замість того, щоб до кінця того року поступово вивести значну частину їх, як планували раніше.

Президент Афганістану Ашраф Гані написав у Twitter, що його країна залишається «відданою намірам посилювати співпрацю в боротьбі з тероризмом».

Обама, виступаючи в Білому домі, заявив, що місія цих військ не зміниться: вони, як і нині, будуть навчати афганських силовиків і підтримувати протитерористичні операції Кабула.

Президент США повідомив, що це рішення він ухвалив після консультацій зі своїми радниками з національної безпеки і урядом Афганістану, і воно необхідне, бо становище з безпекою у визначально важливих регіонах Афганістану далі дуже нестійке, а в деяких місцях загрожує навіть погіршитися.

А після січня 2017 року, коли термін Обами на посаді президента завершиться, в Афганістані будуть далі залишатися з тією ж місією вже 5 тисяч 500 американських військових – на базах у Баграмі неподалік Кабула, Джалалабаді на сході країни і біля Кандагара на півдні, додав він.

Останнім часом в Афганістані посилилися бої афганських військ із їхніми супротивниками-ісламістами з руху «Талібан», мережі «Аль-Каїда», а також новою для країни силою – відділками екстремістського угруповання «Ісламська держава». Зокрема, таліби на початку місяця змогли захопити ціле важливе місто Кундуз, центр однойменної провінції, хоча під тиском сил уряду Афганістану й їхніх союзників були змушені, як вони заявили, до «тактичного відступу»; становище біля Кундуза далі непевне.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ