Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я  |  Надзвичайні події

Кафе на Львівщині, де отруїлись майже 40 людей, закрили

Кількість постраждалих, які були на весіллі у кафе «Соната» у місті Новояворівськ Львівської області 14 травня, зросла до 39. Серед постраждалих 11 дітей. Відтак від 18 травня кафе «Соната» не працює. Про це Гал-інфо повідомили у прес-службі Держсанепідслужби України.
karpaty.nezabarom.ua

Нагадаємо, загалом на весіллі були присутні 80 осіб, 13 з них занедужало вже 16 травня і звернулося по медичну допомогу. 

Фахівцями Держсанепідслужби у домашніх осередках відібрано 19 проб  харчових продуктів у  11 з яких виділено умовно-патогенну та патогенну флору. Salmonella виділена в таких продуктах, як холодець та ковбаска домашня. Серед  20 змивів умовно-патогенну флору виявлено у 7-ми, серед обстежених 5 контактних осіб, виявлено 2 носія сальмонельозу .

За згодою власника кафе «Соната» для лабораторного дослідження  відібрано 3 проби харчових продуктів (ковбаса «Домашня» та яйця курячі - відхилень немає; шия копчена - виділена Salmonella); 1 пробу води - відхилень немає та 32 змиви, із них виділено умовно-патогенну та патогенну флору (St aureus) у 12-и. Раптово обстежено 9 осіб обслуговуючого персоналу кафе «Соната» на носійство кишкової  патфлори, носіїв не виявлено. 

Для виявлення факторів, що могли сприяти виникненню спалаху спеціалісти Держсанепідслужби провели епідрозслідування кафе «Соната». За результатами виявлена низка недоліків:

1.Проведення за два дні великих урочистостей практично без часового розриву для проведення повних і якісних миття та дезінфекеції приміщень, обладнання, інвентаря та посуду.

2. Дозвіл власників закладу вживання гостями мясних, рибних продуктів  та виробів із кремом, які виготовлені поза межами закладу при невідомих умовах.

3. Виготовлення столового  майонезу працівниками кафе  та застосування його в різні страви, в т.ч.  без термічної обробки. 

4. Не налагоджений режим миття і дезінфекції  обладнання, інвентаря, посуду. Недостатня на момент проведення весілля кількість дезінфікуючих засобів, як для інвентаря, так і для обробки рук.

5. Невпорядкованість проходження медичних оглядів  персоналом кафе. Відсутність у працівників гігієнічного навчання.

З 18 травня кафе «Соната» не працює, проведено генеральне прибирання приміщень, устаткування та додаткова дезінфекція. Власнику кафе надані рекомендації щодо дотримання дезінфекційного та санепідрежиму, використання дезінфекційних засобів при поточній дезінфекції, заборони  використання їжі , виготовленої поза  межами закладу при проведенні урочистостей, недопущення в процесі проведення урочистостей на харчоблок кафе  сторонніх осіб, додержання  температурного режиму при зберіганні швидкопсуючих продуктів, своєчасного проходження медоглядів працівниками кафе, організація  позачергового навчання та здачі заліків санмінімуму.

Про спалах поінформовано Городоцьку місцеву та обласну прокуратуру.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ