Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Кілька країн НАТО планують створити місію з розмінування Чорного моря - ЗМІ

Туреччина, Румунія і Болгарія (країни-члени НАТО) планують об’єднати сили для знешкодження мін, які потрапили у Чорне море через війну росії проти України.

Про це пише Bloomberg, посилаючись на двох неназваних посадовців.

За словами співрозмовників, ці три країни-члени Північноатлантичного альянсу провели закриті переговори та все ще опрацьовують деталі, але можуть створити такий підрозділ вже наступного місяця. Зазначається, що нові сили мають бути цілком мирними й не виводитимуть у море жодних нових кораблів НАТО. Одна з цілей місії — показати, що ці три країни здатні вирішити проблему самостійно.

З початку війни росії проти України союзники по НАТО посилили спостереження і розвідку в Чорному морі, але не морську активність. Зі свого боку, Туреччина посилається на міжнародну угоду, яка дозволяє прохід військових кораблів, що належать лише прибережним державам Чорного моря, а не іншим країнам, включаючи союзників по Альянсу, аби запобігти ескалації конфлікту.

"Операція з розмінування не пов’язана із діяльністю НАТО, а ці об'єднані сили з розмінування моря стануть першими великими спільними зусиллями членів Альянсу в Чорному морі від початку повномасштабного вторгнення Росії", — йдеться у статті.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ