Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Клиха знайшли у тюремній психлікарні в Магнітогорську

Ув’язнений в Росії українець Станіслав Клих перебуває в Обласній психіатричній тюремній лікарні в Магнітогорську. Про це написала російська правозахисниця Тетяна Щур у Facebook.

"Станіслав Клих знайшовся в Магнітогорську в Обласній психіатричній тюремній лікарні. Його виявила там Катерина Бур'ян, адвокат Уральської правозахисної групи після того, як єкатеринбурзький адвокат Станіслава Роман Качанов повідомив, що його підзахисного обіцяли відправити туди відразу після того, як Роман був у нього 26 червня", - повідомила вона.

За даними правозахисниці, Клих почувається краще.

"Каже, що дозволу на госпіталізацію не давав, що суперечить словам тюремників. Якщо 26 червня його свідомість було плутаною, мова "пливла", образи зашкалювали і здавалися Роману "фантазійно-маячними", то Катерина відзначила, що він спокійніший і виразніший", - написала Щур.

При цьому у адвоката склалося враження, що Клих перебуває під впливом заспокійливих препаратів.

Сам Станіслав, за її словами,  сказав, що йому роблять "якісь щеплення". Клих поскаржився, що листи від мами швидко забирають, ледве давши прочитати, на прогулянки водять рідко. Він просив передати йому список дитячої пригодницької літератури.

"Ясно, що необхідно: по-перше - об'єктивне обстеження незалежними фахівцями, по-друге - допустити до нього Уповноваженого з прав людини України та психіатра міжнародного рівня, і - головне - негайно відправити його додому", - написала правозахисниця.

8 червня перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко повідомила з посиланням на слова матері політв’язня під час зустрічі із президентом Петром Порошенком, що засуджений у Росії українець Станіслав Клих заявив адвокату, що оголошує голодування.

26 травня 2016 року Верховний суд Чечні засудив українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха до 22,5 і 20 років ув'язнення відповідно.

За версією російського слідства, Клих і Карпюк були членами організації УНА-УНСО і наприкінці 1994 - початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі озброєних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія.

Обидва заперечили всі обвинувачення, Клих заявив, що взагалі ніколи не був у Чечні. Політв'язні заявляли про тортури з боку російських силовиків.

Пізніше повідомлялося, що Клих збожеволів через тортури, які до нього застосовували при затриманні і під час попереднього слідства.

Також  повідомлялось, що за рішенням керівництва в’язниці до Клиха застосовується примусове психіатричне лікування. При цьому керівництво лікарні відмовляється повідомити, які саме препарати до нього застосовували і з якою метою.

Українська правда 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ