Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Кого ми не побачимо в новій Раді?

Парламент 9 скликання буде оновленим на 75%. Ми не побачимо в ньому ні "Самопомочі", ні "Радикальної партії Ляшка", ні "Народного Фронту".

Величезна кількість нардепів, які потрапляли до Ради по кілька разів поспіль, залишаться сидіти вдома. Також не буде, на жаль, і чималої кількості ефективних та незаплямованих депутатів. Ми вирішили розібратись, кого з відомих політиків ми в цьому скликанні не побачимо.

Єврооптимісти

Це міжфракційне об'єднання, в яке на початку 2015 року ввійшли молоді депутати, активісти та журналісти. Більшість з них – представники БПП, «Самопомочі» та «Батьківщини». Найвідоміші члени «Єврооптимістів» – трійця нардепів від БПП Лещенко, Найем та Заліщук. І всі троє в новий парламент не потрапляють. Лещенко та Заліщук програли на своїх округах, а Найем взагалі не балотувався. Також ми не побачимо в парламенті відомих Оксани Сироїд, Єгора Соболєва, Ганни Гопко, Вікторії Войціцької (всі - «Самопоміч»). Частина об'єднання «Єврооптимість» балотувались від новоствореної партії «Голос» або в списках «Сила і честь», проте з 25 депутатів до парламенту пройшли лише троє – Іван Крулько, Олена Шкрум (обидва за списками «Батьківщини») та Вікторія Сюмар («Європейська Солідарність, список). Також нардепкою стала Іванна Климпуш-Цинцадзе, яка вийшла з «Єврооптимістів» у 2016 році.

Націоналісти-патріоти-«укропівці»

Ще одне міжфракційне об'єднання, членів якого ми не побачимо в Раді, це «УКРОП». До нього на початку 2015 року ввійшло 8 депутатів. Серед них Борислав Береза, Віталій Купрій, Дмитро Ярош, Володимир Парасюк та інші. Пощастило обратися знову лише Тарасу Батенку, який впевнено переміг на 123 окрузі Львівщини як самовисуванець.

Також у раді не буде Андрія Білецького, який балотувався за списками ВО «Свобода». Але, судячи з його відвідуваності засідань Ради, депутатський мандат йому не принциповий.

Опозиційний блок

Великим плюсом цих виборів є те, що значна частина вихідців з «Партії Регіонів» у складі «Опозиційного блоку» до Ради не потраплять – партія не подолала 5-відсотковий бар'єр. Це значить, що проросійських Мураєва, Вілкула, Кернеса, Труханова, Хомутинніка та багатьох інших у парламенті не буде. Але буде відомий захисник РПЦ Новинський, який пройшов по мажоритарці. Проте 38 депутатів за списками та 6 по мажоритарці завів Медведчук у складі «За життя».

Радикали та непрохідні

Олег Ляшко та Анатолій Гриценко плекали серйозні надії на ці вибори, проте їх рейтинги були невтішними. РПЛ не вистачило до проходу 1%, а «Громадянська позиція» набрала лише 1%. Відтак, у Раді не буде, з одного боку, відомих радикалів Мосійчука (напередодні вийшов з виборів, пішов по мажоритарці, знявся на користь Дубінського), Ляшка, Лозового, Шухевича, а з іншого боку, Гриценка, Добродомова, Томенка.

Без міністрів

Перша десятка списку «Української стратегії» практично повністю складалася з міністрів або їх заступників. Володимир Гройсман, Лілія Гриневич, Олександр Саєнко, Євген Нищук, Павло Петренко – їх в Раді не буде. «Українська стратегія» набрала 2,3%.

Мажоритарники теж залишаються вдома

Чимало чинних нардепів вирішили не йти за списками, а пошукати щастя на окрузі в рідному місті або селі. І це було помилкою. Результати виборів показали, що велика кількість місцевих «феодалів» та «засівальників» своїх округів були витіснені новими обличчями зі «Слуги народу» або «Голосу».

На Львівщині не зміг на рідному 118-ому окрузі пройти Богдан Дубневич. З невеликим відривом його випередила Галина Васильченко з «Голосу».

На Житомирщині не змогли пройти Сергій Пашинський, Володимир Литвин та Борислав Розенблат.

На Закарпатті брати Балоги зазнали нищівної поразки. Лише один з трьох – Віктор Балога - переміг на своєму окрузі, втім кандидат від «Слуги народу» збирається оскаржувати результати виборів.

На Київщині Дубінський переміг Кононенка, а в Харкові Куницький – Грановського.

В Одеській області не змогли обратися одіозні Сергій Ківалов та Євген Червоненко.

На Полтавщині «пролетіли» бізнесмен Костянтин Жеваго та соціаліст Сергій Каплін, на Тернопільщині – брати Барни, на Сумщині – Мішель Терещенко, на Харківщині Дмитро Добкін, на Херсонщині – Євген Рищук.

У Києві не пройшли Борислав Береза, Андрій Іллєнко, Роман Безсмертний, Олександр Третьяков, Володимир Прокопів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ