Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Кого з підприємців зобов'яжуть встановити платіжні термінали

Як зазначили в повідомленні Мінекономрозвитку, міністерство не планує зобов’язати усіх підприємців встановлювати платіжні термінали.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України розпочало громадське обговорення Проекту Постанови КМУ «Про затвердження вимог до суб’єктів господарювання щодо приймання електронних платіжних засобів в оплату за продані ними товари (надані послуги)».

Ця постанова - один із кроків у рамках політики Уряду та Національного банку України щодо збільшення безготівкових розрахунків та наближення країни до європейських стандартів торговельного та банківського обслуговування.

Вона зобов’язує продавців та постачальників послуг надати клієнтам можливість оплатити товар чи послугу безготівково: або з використанням електронних платіжних засобів і платіжних пристроїв, або через електронні платіжні сервіси.

Цю норму передбачено в Законі України “Про платіжні системи та переказ коштів в Україні”.

Це не зобов’язує всіх підприємців в обов’язковому порядку встановлювати платіжні термінали. Підприємці можуть організувати розрахунки за допомогою платіжних сервісів, які не потребують наявності фізичного платіжного пристрою. Наприклад, оплату можна буде здійснювати через інтернет-банкінг, платіжні сервіси онлайн, з використанням mVisa, QR-коду, через переказ з картки на картку тощо.  

Одночасно, ця постанова спрощує використання звичайних платіжних терміналів: підприємці не будуть зобов’язані їх купувати, але матимуть можливість орендувати такі пристрої, або навіть отримати їх безкоштовно на умовах банків-еквайрів. Окрім того, декілька підприємців можуть використовувати один термінал, адже технологічна можливість здійснення зарахувань на різні рахунки через один пристрій уже давно реалізована виробниками та банками.

Крім того, введення обов’язку здійснення безготівкових розрахунків жодним чином не обмежує підприємців у використанні готівки в межах чинних правил.

Повсюдне запровадження безготівкових розрахунків сприятиме зручності, швидкості, надійності обслуговування і матиме свої переваги для всіх стейкхолдерів. Приватні користувачі матимуть додатковий захист від шахраїв, а також зможуть простіше розраховуватися та вести облік витрат. Багато громадян вже сьогодні зводять використання готівки до мінімуму і покладаються на можливість безготівкового розрахунку. У разі ухвалення постанови підприємці зможуть розширити коло клієнтів: туди потраплять споживачі, в яких у гаманці є тільки картка (наприклад, іноземні туристи). Крім цього, вони економитимуть на  інкасації готівки. Банки при безготівкових розрахунках зможуть отримати більше ліквідних ресурсів для їх спрямування на створення умов для розвитку економіки.

Для держави використання безготівкових розрахунків зменшує потребу в обороті готівкової гривні, тобто не витрачаються величезні кошти на друк паперових грошей. Економіка стає більш прозорою з безготівковими розрахунками, а частка «сірої» та «чорної» економіки скорочуються. Саме цьому і зможе сприяти згадана постанова.  

Цей Проект Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження вимог до суб’єктів господарювання щодо приймання електронних платіжних засобів в оплату за продані ними товари (надані послуги)» розроблено на виконання Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні»  (Закон України від 05.04.2001 № 2346-ІІІ) та із використанням термінології, наданої цим Законом.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ