Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Колегія виборників США затвердила перемогу Джо Байдена

306 членів колегії виборників віддали свої голоси за кандидата від Демократичної партії Джо Байдена і кандидатку у віцепрезиденти Камалу Гарріс.
Обраний президент США Джо Байден (л) і майбутня віцепрезидентка в його адміністрації Камала Гарріс

Таким чином, демократи набрали достатню кількість голосів для здобуття президентської посади, - передає Громадське.

Усі шість штатів, де штаб опонента Байдена — чинного президента, республіканця Дональда Трампа, — оскаржував результати голосування, зрештою віддали свої голоси за демократа. Йдеться про Пенсильванію, Вісконсин, Джорджію, Мічиґан, Неваду й Аризону.

Верховні суди згаданих штатів відхилили всі позови щодо визнання фальсифікацій на виборах. У деяких штатах республіканцям вдалося добитися перерахунку голосів, але й він підтвердив перемогу Байдена. Зрештою, позов штату Техас про невизнання результатів виборів у чотирьох ключових штатах відхилив Верховний суд США.

Дональд Трамп поки не коментував результати голосування колегії виборників. Утім раніше він публічно обіцяв визнати поразку на виборах у разі, якщо голосування буде не на його користь. Трамп розпорядився розпочати передання справ своєму тепер уже наступнику Джо Байдену.

Як відбувалося голосування колегії виборників і що буде далі?

Для перемоги один із кандидатів мав здобути щонайменше 270 із 538 голосів колегії виборників. У підсумку за Байдена віддали голоси 306 виборників, а за чинного президента — 232, як і прогнозували в листопаді американські медіа й аналітики.

Голосування колегії виборників тривало протягом 14 грудня — першого понеділка після другої середи грудня, як це передбачено законом. Першими свої голоси за Байдена віддали троє виборників штату Вермонт, останніми — чотири виборники на Гаваях.

Тепер результати голосування колегії виборників відправляються до американського парламенту — Конгресу. 6 січня обидві палати парламенту мають офіційно їх затвердити. 20 січня має відбутися інавгурація новообраного президента США.

Більше про те, що означають результати голосування колегії виборників, читайте незабаром в окремому матеріалі на нашому сайті.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ