Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Колишні військові мають змогу отримати у Львівській політехніці другу освіту

Днями в актовій залі головного корпусу Національного університету «Львівська політехніка» відбулося урочисте вручення документів про завершення курсів перепідготовки колишнім військовослужбовцям Збройних сил України та членам їх родин.

Це навчання впродовж кількох останніх років проводиться у рамках проекту «Україна-Норвегія».

Програма соціальної адаптації військовослужбовців завдяки Королівству Норвегії діє в Україні з 2003 року. За цей час професійну перепідготовку пройшли майже 9000 осіб. Програма пропонує колишнім українським військовим та членам їх сімей пройти семестрові курси за спеціалізацією «Комп’ютерні технології та англійська мова». Нині у цьому проекті беруть участь 14 вітчизняних університетів, на навчальній базі яких організоване навчання. Кілька років тому такі курси запрацювали і у Львівській політехніці.

Тепло привітав цьогорічних випускників (а їх було 32) ректор університету професор Юрій Бобало. На його погляд, ця програма є надзвичайно потрібною, адже у людей, котрі повернулися з війни, з’являється шанс швидше адаптуватися до мирного життя та реалізуватися у новій вже цивільній сфері діяльності.

Привітав курсантів із завершення навчання також військовий аташе посольства Королівства Норвегії в Україні Бойє Гардер Лиллеруд. Він наголосив, що його країна цілеспрямовано підтримує прагнення України розвиватися у європейському напрямку. Він висловив свою солідарність із боротьбою України за свою незалежність та територіальну цілісність проти російської агресії.

Ми запитали пана військового аташе, чи є ще подібні спільні програми співпраці між Норвегією та Україною? 

— Так, звичайно. Норвегія має ще багато проектів із партнерами з України, проте саме ці курси мають специфічну мілітаризовану спрямованість.

— Яким Ви бачите подальший розвиток даної програми у майбутньому?

— Загалом ми вже маємо чудові результати, адже тисячі ваших колишніх військовослужбовців отримали посвідчення випускників курсів. Якщо ви подивитесь на ситуацію на Сході України, то побачите величезну кількість людей, які пройшли через горнило війни та потребують допомоги і адаптації в мирних умовах. Саме цю проблему і вирішує проект. Я хочу зазначити, що Норвегія й надалі буде підтримувати Україну у цьому напрямку доти, доки не буде припинена війна. Головною метою даної програми є підштовхнути людину до розуміння її власних можливостей. Якщо ж ми говоримо про подальшу інтеграцію України в Євросоюз, то курси стають для ваших людей першою сходинкою у цьому процесі. Адже здобутий фах дозволяє їм це робити. І найголовніше — завдяки знанню англійської мови.

Гаврилюк Микита

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ