Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Команда Саакавшілі демонструє прем’єрські амбіції, – Фесенко

«Не все, що відбувається в Україні, пов’язано з візитом Джо Байдена. Я не виключаю, що Саакашвілі сподівався, що його критику почують і в американській делегації. Але я хочу нагадати, що критика на адресу Яценюка лунає далеко не вперше. Публічна полеміка між ним і прем’єр-міністром триває вже декілька місяців», – зазначив у коментарі Гал-інфо голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.
ipress.ua

Він уточнив, що візит віце-президент США Джо Байдена став лише ще одним приводом для команди Міхеїла Саакашвілі заявити про свої прем’єрські амбіції.

«Дуже показово, що близька до Саакашвілі людина, представник президента в уряді, Олександр Данилюк в фейсбуці відверто натякає, що нам варто було б мати прем’єром Саакашвілі. Він пропонує визначитися, хто більше подобається на посаді прем’єра – Яценюк чи Саакашвілі. Тому команда Саакашвілі може грати на його прем’єрські амбіції, але Байден приїжджає сюди не тільки через питання прем’єр-міністра», – наголосив Володимир Фесенко.

Політолог зазначив, що Байден приїжджає в Україну не для того, щоб вислухати заяви Саакашвілі, знімати Яценюка чи призначати когось на його місце.

«Можливо, не всі стежать, але це уже п’ятий візит Джо Байдена в Україну. Торік він двічі в нас був. Провідний принцип, якого дотримується Адміністрація США стосовно України, – це підтримка демократії, посилення та прискорення реформ та збереження стабільності. Тому його, думаю, більше буде цікавити ситуація на Сході України, реалізація Мінських домовленостей, ефективність у здійсненні реформ та забезпечення стабільності в країні», – зазначив експерт.

У світлі зазначеного, на його думку, не слід виключати повернення українського парламенту до розгляду конституційних змін ще до Нового року.

«Якщо і президент, і американська делегація на чолі з Байденом активно попрацюють з парламентськими фракціями і знімуть складні проблеми навколо конституційних змін, то це можливо. Тому що треба продовжувати процес децентралізації. А щодо славнозвісного пункту 18 перехідних положень про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, то треба розуміти одну просту річ: якщо цей законопроект не буде проголосований, то суттєво зростуть шанси на те, що частина європейських країн буде виступати за скасування санкцій проти Росії», – сказав Володимир Фесенко. 

Що стосується шансів Арсенія Яценюка втриматися на посаді прем’єр-міністра, то вони дорівнюють шансам бути відправленим у відставку.

«50 на 50. Ризики для нього є. В парламенті багато людей, які хочуть звільнення Яценюка. В той же час частина депутатського корпусу не хоче ризикувати, розхитувати ситуацію й створювати додаткові проблеми. Треба ухвалювати бюджет. Якщо ж змінювати уряд, то нам на декілька місяців гарантована колотнеча, але не гарантовані дострокові вибори. Відставка уряду не означає, що будуть дострокові вибори», – резюмував політолог. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ