Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Кримінал

Комісія ВР має дослідити кричущі зловживання в оборонці, - Порошенко

Створення парламентської ТСК щодо розкрадань в Укроборонпромі додає прозорості у дослідженні викладених фактів з журналістського розслідування.

Про це він сказав на засіданні РНБО, присвяченому реформуванню ДК "Укроборонпром”, повідомляє Укрінформ.

"Тимчасова слідча комісія з проведення розслідування відомостей щодо фактів розкрадання у збройних силах, підриву обороноздатності держави, в тому числі в концерні "Укрборонпром"... я вітаю рішення парламенту, бо це додає довіри і прозорості, коли ми залучаємо парламент до відповіді на болючі запитання", - сказав Порошенко.

Він додав, що комісія має дослідити кричущі факти, причетність до них будь-яких гучних прізвищ і наголосив, що жодне прізвище не матиме індульгенції.

Президент підкреслив, що також має бути нетерпимість до будь-яких зловживань, порушень, які, на жаль, не можуть не траплятися в системі, де в рамках державно-приватного партнерства працюють сотні підприємств. "Для тих, хто хоче наживатись на нашій обороноздатності, мій меседж зрозумілий: підкреслюю, усі рівні перед законом. Від відповідальності за зловживання не рятують, і не врятують – ані посади, ані зв’язки, ані прізвища… ані давні знайомства з президентом, депутатами, міністрами, лідерами опозиції - будь ким… Думаю, що рішення ухвалені мною протягом останніх днів доводять, що це не пустий звук, а дієвий принцип", — додав Порошенко.

Як повідомляв Укрінформ, 28 лютого Верховна Рада ухвалила постанову №10104 "Про невідкладне розслідування фактів, оприлюднених у засобах масової інформації щодо зловживань в державному концерні "Укроборонпром" та причетності до цього посадових осіб". За ухвалення відповідного рішення проголосували 229 народних депутатів . Метою постанови є невідкладне проведення Тимчасовою слідчою комісією Верховної Ради України розслідування фактів, оприлюднених у засобах масової інформації щодо зловживань в державному концерні "Укроборонпром" та причетності до цього посадових осіб.

25 лютого у програмі "Наші гроші" була озвучена інформація про "багаторічну схему вимивання сотень мільйонів гривень" із українського оборонного комплексу, до якої, за даними журналістів, нібито, причетний син першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського. Пізніше у НАБУ повідомили, що фірми, які фігурують у розслідуванні журналіста Bihus.info Лесі Іванової, є об'єктами розслідувань детективів бюро.

Гладковський відкинув звинувачення у корупції та звернувся до НАБУ й ГПУ з проханням перевірити факти, наведені в журналістському розслідуванні. Він також звернувся з проханням на час перевірки викладених у розслідуванні фактів призупинити його повноваження як першого заступника секретаря РНБО України та голови Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю.

Президент 4 березня підписав указ про звільнення Олега Гладковського з посади першого заступника Секретаря Ради національної безпеки й оборони.

Згодом Укроборонпром повідомив, що директор ДП "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова" Олексій Бабіч і директор ДП "Ізюмський приладобудівний завод" Сергій Філоненко були відсторонені від посад.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ