Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Конфлікт між керівництвом та акторами театру Заньковецької набирає обертів

Вчора, на офіційному сайті театру ім. Марії Заньковецької, опублікували лист-реакцію на вимогу провідних акторів театру продовжити контракт з заслуженим артистом України Ярославом Кіргачем.

Як зазначили в адміністрації театру, 2 жовтня 2019 року група працівників зі складу артистичного персоналу Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької в чергове вийшла на сцену, від імені яких провідний майстер сцени, Народний артист України Орест Гарда оголосив, що такі дії відбуваються в межах «безстрокової акції» та озвучив її вимоги – підписання нового контракту зі заслуженим артистом України Ярославом Кіргачем та укладення нового колективного договору.

Керівництво театру стверджує, що така «акція», самопроголошена групою працівників, відбувається абсолютно поза межами чинного нормативного регулювання, є істотним порушенням трудової дисципліни та мінімальних вимог професійної етики у відношенні до глядачів.

Протест акторів в дирекції театру вважають незаконним та об’єктивно нездійсненним. І зазначають, що його проведення має на меті компенсувати відсутність інформаційних приводів про творчу славу і успіх власної блискучої акторської майстерності.

Також, як зазначено в листі керівництва,  з 1 жовтня 2019 р. Ярослав Кіргач не перебуває у трудових правовідносинах з Театром. Тому на сьогодні, вимога про автоматичне підписання контракту з особою, яка не перебуває у трудових правовідносинах є незаконною.

Як повідомив в коментарі Гал-інфо генеральний директор Театру, справа не є зовсім критична і катастрофічна, як це видається. На вакантну посаду буде оголошено конкурс і Ярослав Кіргач зможе взяти в ньому участь.

"Водночас, у сьогоднішніх умовах забезпечити діяльність конкурсної комісії на основних принципах її діяльності, визначених наказом Міністерства культури України від 01.07.2016 р. № 497, в тому числі, прозорості, об’єктивності, неупередженості – неможливо. А це поставить під сумнів подальші результати проведеного конкурсу та можливість їх оскарження будь-яким учасником, що не отримує перемогу", - зазначили вчора в Театрі.

Натомість, як повідомляють джерела Гал-інфо, акторський склад театру не планує припиняти протестні акції, і готується висловити колективну недовіру генеральному директору - художньому керівнику театру імені Марії Заньковецької Андрію Мацяку.

Нагадаємо, 26 вересня, в театрі пройшла вистава "Украдене щастя", по завершенню якої її режисер-постановник та головний режисер театру, Федір Стригун вийшов на сцену із промовою, в якій повідомив про те, що Ярослав Кіргач зіграв свою останню роль в театрі у зв'язку з непродовженням контракту.

Актори театру виступили проти звільнення Ярослава Кіргача. Натомість Генеральний директор Андрій Мацяк заявив, що у Ярослава Кіргача немає перспективи росту, він зупинився.

Варто також зазначити, що 30 грудня цього року закінчується контракт головного режисера театру Федора Стригуна.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ