Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Конгрес Культури у Львові відкриє Паскаль Ґілен

Знаний соціолог культури із Бельгії Паскаль Ґілен виступить на відкритті Конгресу Культури «Сцена майбутнього», що відбудеться у Львові 14-16 жовтня.

Про це Гал-інфо повідомили у Інституті Стратегії Культури.

Паскаль Ґілен — соціолог культури, професор соціології культури й політики Дослідницького інституту мистецтва в Антверпені, де й мешкає (Бельгія). У фокусі його дослідницької уваги: креативна діяльність, спільне, міські та культурні політики. Він є автором низки книг, перекладених різними мовами. Українською маємо «Креативність та інші фундаменталізми», «Перформування спільного міста. На перетині мистецтва, політики й громадського життя», «Близькість. Мистецтво й освіта після COVID-19» (IST Publishing).

Свій виступ на Конгресі у Львові спікер, за його словами, базуватиме на дослідженнях і текстах останнього року, що стали спробою зрозуміти, як вплинув на мистецтво COVID-19, зокрема відсутність міжнародної мобільності, діджиталізація. Паскаль Ґілен каже:

«Соціальна та цифрова дистанція, породжена пандемією COVID-19, як ніколи раніше дала чітке розуміння, що тільки культура може проявити різницю між життям і виживанням. Лише досвідчуючи мистецтво у фізичній співприсутності, ми можемо віднайти життєво необхідну «міську інтимність», в якій місто чи суспільство відроджує свою людську сутність… Основою моєї лекції частково стане невеличка книжка «Близькість», яку ми написали спільно з бельгійською філософинею Марліс де Мунк. Я говоритиму про важливість фізичної співприсутності для культурно-мистецького обміну, про роль «напівпублічних» просторів — таких, як театри, концертні зали — для створення «міської інтимності», необхідної, по-перше, для культурної трансмісії, по-друге, для суспільного вкорінення культури, але й також для її політичного/демократичного впливу на суспільство».

Конгрес «Сцена майбутнього» буде нагодою поглянути на сьогодення й майбутнє крізь оптику культури. Це майданчик для аналізу й обговорення актуальних питань галузі культури передовсім представниками/цями цієї сфери, але й ті, хто цікавиться культурним життям, зможуть знайти для себе відповідні теми, події чи спікерів.

Детальна програма з’явиться в середині вересня, всі оновлення — на фейсбук-сторінці Конгресу Культури. Загалом Конгрес матиме дискусійну та мистецьку частини.

У дискусійній — на Великій сцені — діятиме три тематичні блоки: «Катастрофи», «Спів-Життя», «Театрократія». А місцем практичних форматів стане Мала сцена: ідею своєї події можна подати до 10 вересня тут.

Конгрес «Сцена майбутнього» втілюють Інститут стратегії культури спільно з ГО «Вірменська 35» за підтримки Львівської міської ради та Міжнародного фонду «Відродження».

Конгрес Культури у Львові задуманий як стала платформа для фахового критичного огляду культурного процесу в Україні та світі. Формат події — бієнале. Перший Конгрес Культури відбувся восени 2019-го та зібрав 250 учасників із 8 країн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ