Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Конгресмени США запропонували оголосити Україну країною "НАТО-плюс"

Група республіканських конгресменів має намір внести законопроєкт, що оголошує Україну країною "НАТО-плюс" і ініціює перевірку доцільності оголошення Росії державою-спонсором тероризму.
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо

Про це повідомляє УНН з посиланням на "Голос Америки".

"У дипломатії мало шансів на успіх, якщо не підходити до неї з позиції сили", — заявив провідний республіканець в комітеті Палати представників з міжнародних справ Майкл Маккол, який є головним спонсором законопроєкту.

За його словами, Путін повинен взяти до відома, що Конгрес не потерпить відновлення сфери впливу Росії і не допустить відмови від України та інших наших союзників і партнерів по НАТО в Центральній і Східній Європі.

Повідомляється, що законопроєкт забезпечить Україні військову і дипломатичну підтримку, якої вона потребує, в умовах нарощування російської військової потужності біля її кордонів.

Він також передбачає залучення президента Росії Володимира Путіна до відповідальності за агресію через негайне введення санкцій проти газопроводу "Північний потік — 2", щоб він так і не був введений в експлуатацію.

"Законопроєкт також визначає Україну як країну "НАТО-плюс", щоб забезпечити прискорений розгляд питань про продаж деяких американських оборонних товарів і послуг.

Документ відкидає пропозицію Росії про введення мораторію на розгортання в Європі ракет середньої дальності наземного базування і вимагає, щоб США офіційно визначили, чи є Росія державою-спонсором тероризму.

Крім того, він передбачає виділення 155 мільйонів доларів Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода на боротьбу з російською дезінформацією та інформаційними операціями в країнах колишнього СРСР на 2022 рік.

Співавторами законопроєкту виступили члени Палати представників Майк Роджерс, Майк Тернер і Еліс Стефаник.

"Цей законопроєкт суттєво збільшить фінансування поставок летальної допомоги Україні, зокрема протиповітряної та протикорабельної зброї, яка необхідна українцям для стримування Росії. Він також чітко дає зрозуміти, що вимоги Путіна, такі як право вето на вступ країн до НАТО і мораторій на розгортання ракет середньої дальності в Європі неприйнятні і суперечать інтересам національної безпеки США", — заявив конгресмен Роджерс.

За словами Стефаника, "Україна повинна бути вільна у виборі її майбутнього, в тому числі економічних відносин і відносин у сфері безпеки, не побоюючись відплати з боку Путіна".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ