Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Косово ймовірно підпаде під санкції ЄС - ЗМІ

ЄС попередньо підготував санкції проти Косова через ігнорування Приштиною прохань про негайні кроки для зниження напруженості на півночі країни.
Фото: REUTERS

Про це  Радіо Свобода стало відомо з дипломатичних джерел.

Згідно з цими заходами, санкції включатимуть призупинення запрошень для участі Косова у заходах високого рівня та двосторонніх візитів з боку Європейського Союзу та країн-членів. Зустрічі відбуватимуться лише тоді, коли це буде необхідно, щоб зосередитися на вирішенні кризи на півночі Косова та кроках для пошуку рішення.

Інші заходи стосуватимуться спільної роботи груп, що існують між Косово та ЄС, які були створені на основі Угоди про стабілізацію та асоціацію (SAA).

Засідання підкомітету з питань торгівлі, промисловості, митниці та податків, яке мало відбутися 8 червня, але так і не відбулося, вже призупинене. Наступне засідання підкомісії з питань юстиції, свободи та безпеки, яке очікується 21 і 22 червня, а також засідання підкомісії з питань свободи та безпеки. Також будуть призупинені.

Як пише видання, для Косова ігнорування прохань Брюсселя матиме також фінансові наслідки. Планується значне призупинення фінансування з боку ЄС кількох проєктів, на які Косово подало пропозиції в рамках Інвестиційного фонду для Західних Балкан.

Також ЄС, як санкцію проти Косова, запланував зменшити рівень присутності у спільних розробках і заходах, в яких беруть участь члени уряду Косова. Очікується, що цей захід включатиме зустрічі в рамках фінансового співробітництва.

Дипломатичні джерела повідомляють, що взаємодія з косовською владою в усіх цих сферах повернеться до нормального рівня, як тільки уряд Косова зробить кроки, яких ЄС очікує в рамках діалогу, і які були висловлені в кількох публічних заявах. Насамперед, йдеться про виведення спеціальних поліцейських підрозділів з муніципальних будівель на півночі та оголошення нових місцевих виборів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ