Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Волинь

Козицький вшанував полеглих на Сході України десантників

Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
1/4
Як повідомили 5 вересня Гал-інфо у прес-службі ЛОДА, Максим Козицький вшанував полеглих на Сході України десантників.

У перший тиждень вересня 2014 року на Луганщині Україна втратила понад 40 своїх захисників. З них – пів десятка Героїв родом із Львівщини. До 6-ї річниці трагедії, сьогодні, на території 80-тої окремої десантно-штурмової бригади вшанували пам’ять військовослужбовців, які загинули в бою біля Веселої Гори на Луганщині.

Разом із керівництвом та військовослужбовцями військової частини, побратимами, громадськістю шану полеглим Героям віддав голова Львівської ОДА Максим Козицький.

«5 вересня 2014 року сталась одна з найтрагічніших подій війни на Донбасі. У засідку проросійських сил біля сіл Весела Гора та Цвітні Піски на Луганщині потрапив підрозділ батальйону «Айдар», а за дві години - бійці 80-ї окремої аеромобільної бригади. Тоді загинули і зникли безвісті понад 40 вояків. Львівщина втратила шістьох Героїв. Загинули Андрій Атаманчук з Сокальщини, Степан Бродяк з Дрогобиччини, львів’янин Олексій Ващук, Іван Ісик з Дрогобича, Віктор Бражнюк з Бродівщини, Микола Федус з Жовківщини. Роман Симпович з Радехівського району зник безвісти. Його мати вірить, що син живий. Щирі співчуття усім, хто цього дня втратив найрідніших», - зазначив очільник області.

Присутні поклали квіти до Пам’ятника загиблим воїнам в російсько-українській війні. Опісля відбулась панахида. Новітніх героїв також вшанували хвилиною мовчання.

Довідково:

80-та окрема десантно-штурмова бригада (початкова назва 80 парашутно-десантний полк) сформовано в березні 1955 року. Перше місце дислокації полку – м. Гайджунай. У 1960 році полк передислоковано в Баку та включено до складу 104-ої повітряно-десантної дивізії. 19 грудня 1979 року військова частина була передеслокована в м. Хирові Львівської області. 19 грудня для особового складу бригади є Днем частини.

В січні 1980 року 1-й десантно-штурмовий батальйон бригади в повному штатному складі убув для ведення бойових дій в Республіку Афганістан. Близько 150 офіцерів, прапорщиків, солдат і сержантів бригади за зразкове виконання бойових завдань в Республіці Афганістан були нагороджені бойовими орденами і медалями.

У 1986 році офіцери та прапорщики бригади приймали участь в ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.

В січні-березні 1990 року особовий склад бригади успішно виконував завдання уряду по роз’єднанню міжнаціонального конфлікту в м. Степанакерт Вірменії.

В квітні 2003 року полк передислокований в місто Львів.

Найбільш видатними в історії бригади виявилися 2014-2015 роки, коли вся Україна вкотре дізналася про легендарних львівських десантників – непереможних представників Високомобільних десантних військ Збройних Сил України.

У зоні АТО на рахунку бригади участь у звільненні Слов’янську, виконання завдань в районі населених пунктів Георгіївка, Хрящувате, Новосвітлівка, Красне, Круглик, Переможне. Найвідомішим подвигом бригади є оборона Луганського аеропорту, де військовослужбовці майже 5 місяців героїчно тримали оборону.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ