Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Кримінальну відповідальність за злочини проти культурної спадщини посилять

Уряд ініціюватиме перед Парламентом посилення кримінальної відповідальності за злочини в сфері охорони культурної спадщини. Про це повідомив Урядовий портал.

Уряд ініціюватиме перед Парламентом посилення кримінальної відповідальності за злочини в сфері охорони культурної спадщини

Уряд на своєму засіданні 21 лютого схвалив проекту Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за злочини в сфері охорони культурної спадщини та статті 44 Закону України «Про охорону культурної спадщини».

У згаданому проекті Закону пропонується посилення відповідальності за злочини, визначені статтею 298 Кримінального кодексу України, зокрема, за незаконне проведення археологічних розвідок, розкопок, інших земляних чи підводних робіт на об’єкті археологічної спадщини, за умисне доведення об’єкта культурної спадщини до руйнування чи знищення власником об’єкта культурної спадщини або уповноваженим ним органом, у володінні, користуванні чи управлінні якого знаходяться об’єкти.

Також запропоновано криміналізувати діяння за умисне доведення до руйнування чи знищення пам’ятки, включеної до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та умисне незаконне знищення, руйнування або пошкодження об’єкта культурної спадщини під час  стану війни, у разі збройної агресії проти України або на окупованій  території.

Прийняття цього законопроекту дозволить посилити відповідальність за злочини в сфері охорони культурної спадщини, а також виконати міжнародні зобов’язання, які Україна взяла на себе відповідно до міжнародних договорів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ