Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Кулеба розповів про спільний із Заходом план зі стримування російської агресії

Україна та західні партнери працюють над спільним планом щодо стримування російської агресії, який складається з трьох рівнів.

Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів в інтерв’ю BILD, пише УНН.

“Ми тісно працюємо з нашими партнерами та союзниками задля впровадження комплексного пакету стримування Росії (...) Він (план - ред.) складається з трьох рівнів: сильна дипломатія задля деескалації, розробка низки болючих економічних санкцій, поглиблення оборонної співпраці з Україною", - сказав Кулеба.

Він переконаний, що немає кращого стримування подальшої російської агресії, ніж сильна Україна.

"Те, що ми бачили під час дипломатичних контактів з Росією минулого тижня, стало кульмінацією нашої спільної дипломатії стримування. Єдність Заходу була очевидна”, - наголосив голова МЗС Укрїнии.

Очільник МЗС зазначив, що Росії не вдалося стати між Заходом та Україною, та саме спільна стратегія стримування із партнерами працює і зміцнює безпеку в регіоні. Кулеба додав, що всі зусилля спрямовані на те, щоб знеохотити Росію від подальшої ескалації та змусити її знизити напругу.

Росія і Захід зайняли безкомпромісну позицію під час переговорів цього тижня, щоб обговорити напруженість навколо України. У той час як Москва вимагала зупинити розширення НАТО, Вашингтон і його союзники категорично відкинули такі вимоги.

Переговори Росія-США в понеділок в Женеві і зустріч Росія-НАТО в середу в Брюсселі не змогли скоротити розрив у позиціях, хоча сторони залишили відкритою можливість для майбутніх переговорів з контролю над озброєнням і щодо способів запобігання військових інцидентів між Росією і Заходом, відзначає AP.

Переговори проходять на тлі того, як українська влада і західні партнери звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення і посилення російської дезінформації.

Головна вимога Путіна полягає в гарантіях від США і їх союзників, що НАТО не буде розширюватися далі на схід і не розгорне там системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

17 грудня Росія направила США і НАТО пропозиції з безпеки в Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України. Вимоги Москви включають заборону на вступ України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках і припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Переговори з РФ відбулися з США, НАТО і ОБСЄ - у межах російсько-американського діалогу на високому рівні в Женеві 10 січня, потім на засіданні Ради Росія-НАТО 12 січня в Брюсселі, а 13 січня у Відні на засіданні Постійної ради ОБСЄ.

14 січня Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс ухвалив рішення про прийняття України та Грузії, але не встановлював термінів прийому.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ