Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Культовий піратський напій: традиції споживання в різних культурах

На сьогодні багато країн в різних кутках світу вважають цей напій частиною власної культурної спадщини.

Різноманітний за кольором та смаковими особливостями ром пройшов довгий шлях і по праву заслуговує на популярність. Але у кожній країні є своя специфіка його вживання.

AD_4nXcLsXm8w_Duf-chI9WOo9Uy6qm4Ezs_AtKGMI1h3Yp3AQ8hbOaS5AEC29HJ9iDzhsVoT7emVxGoaaMq1oj73PcMF9Oir0CKcOMJ_UGobZCzjiYfFdeLSkxVWYGPtV0BJdD0G0xngYRIpw4Kxcx-R_v6JH4F?key=Mg-XGXxg6F_AI03Nu70Nng

Як вживають ром у різних країнах

На Карибських островах і в Латинській Америці є своя, абсолютно особлива культура подання та споживання міцного алкогольного напою. Саме тут були створені приголомшливі коктейлі, які завоювали визнання в усьому світі:

  • Куба — у будь-якому барі обов'язково представлені Дайкірі та Куба Лібре;
  • Пуерто-Ріко — гордістю нації став не тільки знаменитий піратський напій, а й Піна Колада;
  • Бразилія — батьківщина коктейлю Кайпірінья на основі кашаси;
  • Велика Британія — мешканці цієї холодної країни віддають перевагу гарячому грогу, а в різдвяні свята із задоволенням п'ють Hot Buttered Rum, у якому поєдналися ром, вершкове масло, спеції та приємні солодощі;
  • США — у Сполучених Штатах Америки створили знаменитий Май Тай, і в цій країні він, як і раніше, улюблений і популярний серед відвідувачів місцевих барів.

А ось в азійських країнах коктейлі на основі рому не надто популярні. Місцеві жителі віддають перевагу темним сортам, які вміло комбінують із колою, тропічними соками, ягодами або й зовсім вживають у чистому вигляді. І саме цей алкогольний напій незмінно присутній на святкових урочистостях.

AD_4nXekQi4xiG2LAGT2Im2yC-T3qze6wwqnvz4x9V8qDYczNyoWR079ez035wMC-Gi_yL7JvSXFhYb2OLLHe19xiazYZ_ZL1OXmT1pcGgqUAcOthXcf7UUCDTqM7R8-fGGwBsoO-elg1jpRIQLNOpK_omkkV7g?key=Mg-XGXxg6F_AI03Nu70Nng

Базові правила подачі

Для ефектного подання напою варто подбати про вибір правильного посуду. Вишукані келихи old-fashioned вирізняються товстим дном і стінкою, розраховані на об'єм до 300 мл. Є й подвійний варіант, який вміщує до 470 мл алкоголю. Залежно від виду напою, є такі правила його вживання:

  • білий — у коктейлях;
  • чорний — чистим;
  • золотий — універсальний, актуальні обидва варіанти.

Гарним доповненням до рому стане содова, будь-які газовані напої, цитрусові та фруктові соки, а також різноманітні сиропи. Цікавим рішенням може стати кокос — недарма на багатьох островах ромові коктейлі подають у половинці цього горіха, змішуючи з його соком і м'якоттю. Напій не потребує попереднього охолодження, а оптимальна температура подачі — 18–20 °C, якої легко досягти кількома кубиками льоду, замороженими ягодами або холодними келихами.

Із чим подавати ром

Міцний напій добре поєднується з різноманітними закусками та стравами:

  • білий — свіжі фрукти, креветки та сири м'яких сортів;
  • золотий — смажені або запечені морепродукти, нежирне м'ясо;
  • темний — страви з насиченим смаком, копченості, шоколадні десерти, тістечка.

Будь-який ром добре гармонує з пряними та солодкими стравами, підкреслюючи їхні смакові ноти та створюючи баланс у поєднанні ароматів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ