На сьогодні багато країн в різних кутках світу вважають цей напій частиною власної культурної спадщини.
Різноманітний за кольором та смаковими особливостями ром пройшов довгий шлях і по праву заслуговує на популярність. Але у кожній країні є своя специфіка його вживання.
Як вживають ром у різних країнах
На Карибських островах і в Латинській Америці є своя, абсолютно особлива культура подання та споживання міцного алкогольного напою. Саме тут були створені приголомшливі коктейлі, які завоювали визнання в усьому світі:
- Куба — у будь-якому барі обов'язково представлені Дайкірі та Куба Лібре;
- Пуерто-Ріко — гордістю нації став не тільки знаменитий піратський напій, а й Піна Колада;
- Бразилія — батьківщина коктейлю Кайпірінья на основі кашаси;
- Велика Британія — мешканці цієї холодної країни віддають перевагу гарячому грогу, а в різдвяні свята із задоволенням п'ють Hot Buttered Rum, у якому поєдналися ром, вершкове масло, спеції та приємні солодощі;
- США — у Сполучених Штатах Америки створили знаменитий Май Тай, і в цій країні він, як і раніше, улюблений і популярний серед відвідувачів місцевих барів.
А ось в азійських країнах коктейлі на основі рому не надто популярні. Місцеві жителі віддають перевагу темним сортам, які вміло комбінують із колою, тропічними соками, ягодами або й зовсім вживають у чистому вигляді. І саме цей алкогольний напій незмінно присутній на святкових урочистостях.
Базові правила подачі
Для ефектного подання напою варто подбати про вибір правильного посуду. Вишукані келихи old-fashioned вирізняються товстим дном і стінкою, розраховані на об'єм до 300 мл. Є й подвійний варіант, який вміщує до 470 мл алкоголю. Залежно від виду напою, є такі правила його вживання:
- білий — у коктейлях;
- чорний — чистим;
- золотий — універсальний, актуальні обидва варіанти.
Гарним доповненням до рому стане содова, будь-які газовані напої, цитрусові та фруктові соки, а також різноманітні сиропи. Цікавим рішенням може стати кокос — недарма на багатьох островах ромові коктейлі подають у половинці цього горіха, змішуючи з його соком і м'якоттю. Напій не потребує попереднього охолодження, а оптимальна температура подачі — 18–20 °C, якої легко досягти кількома кубиками льоду, замороженими ягодами або холодними келихами.
Із чим подавати ром
Міцний напій добре поєднується з різноманітними закусками та стравами:
- білий — свіжі фрукти, креветки та сири м'яких сортів;
- золотий — смажені або запечені морепродукти, нежирне м'ясо;
- темний — страви з насиченим смаком, копченості, шоколадні десерти, тістечка.
Будь-який ром добре гармонує з пряними та солодкими стравами, підкреслюючи їхні смакові ноти та створюючи баланс у поєднанні ароматів.