Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Курди звинувачують ІД у використанні хімзброї

Бойовики угруповання "Ісламська держава" обстріляли позиції курдських збройних формувань на півночі Іраку снарядами з іпритом, заявили в курдському ополченні "Пешмерга".

Як заявляє курдська влада, при нападі використовувалися 37 мінометних установок, а снаряди "поширювали білий дим і чорну рідину". Аналіз крові декількох десятків бійців "Пешмерги" показав наявність дихлордиетилсульфіду, інакше званого гірчичним газом, передає Російська служба ВВС.

При цьому не повідомляється, як сильно постраждали бійці і чи є жертви в результаті атаки.

Курди, як йдеться в заяві, потребують засобів хімічного захисту.

На початку вересня влада США також запідозрила бойовиків екстремістського угруповання "Ісламська держава" у створенні і використанні хімічної зброї на територіях Сирії і Іраку. Розвідка зафіксувала щонайменше чотири випадки використання іприту по обидва боки сирійсько-іракського кордону, заявив американський держслужбовець, який побажав залишитися неназваним.

У серпні міністерство оборони Німеччини зробило заяву, в якій говориться, що 60 курдських бійців мали проблеми з диханням після атаки сил ІД. Німецькі офіційні особи також вважають, що "Ісламська держава" могла використовувати хімічну зброю.

Гірчичний газ є забороненою хімічною зброєю і може викликати шкірні нариви, сліпоту і проблеми з диханням.

УНІАН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ