Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Київ пропонує Газпрому іти в суд із вимогами "бери або плати"

Міністр економіки та "Нафтогаз" заявляють, що черговий рахунок від російського "Газпрому" за невикуплений Україною газ пов'язаний із розглядом у Стокгольмському арбітражі суперечки щодо чинного газового контракту між Києвом та Москвою.

"Враховуючи, що у нас є судовий процес у Стокгольмі, вони педантично напрацьовують юридичну базу і аргументи на свою користь. Нічого нового у цьому немає, це питання до суду, будемо очікувати реального рішення", - заявив міністр енергетики України Володимир Демчишин.

Раніше "Газпром" запропонував "Нафтогазу" сплатити 2,5 млрд дол. за газ, невикуплений у третьому кварталі 2015 року. При цьому "Газпром" посилається на одну з мов контракту, укладеного у січні 2009 року, - "бери або плати". Ця умова зобов'язує покупця оплачувати законтрактований, але не спожитий газ.

У червні 2014 року обидві компанії звернулися до міжнародного комерційного арбітражу у Стокгольмі. Російська сторона звинувачує українську у невиконанні контракту, а українська твердить, що сам контракт містить неринкові та несправедливі умови.

Цю позицію підтвердили у "Нафтогазі" і стосовно нових вимог "Газпрому".

"Нафтогаз" оспорює застосування цього положення в арбітражному провадженні за участю Нафтогазу та Газпрому, розгляд цього провадження здійснюється трибуналом при Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольму", - йдеться у заяві компанії.

Там також нагадують, що загальна сума претензій "Газпрому" до "Нафтогазу" саме щодо невиконання умови "бери або плати" становить 26,7 млрд дол. та стосується періоду з 2012 по 2014 рік.

Слухання справи у Стокгольмі мають розпочатися у першому кварталі цього року. У Києві очікують, що остаточне рішення суд ухвалить у першій половині цього року.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ