Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Лави студентів академії мистецтв поповнило понад 400 першокурсників

У Львові День посвяти першокурсників у студенти. Поряд з іншими вишами, сьогодні посвята в студенти відбулась і у Львівській національній академії мистецтв. Спільноту вишу поповнило понад 400 нових студентів. Про це повідомили 1 вересня Гал-інфо у пресслужбі ЛМР.
Фото ЛМР

Мер Львова Андрій Садовий привітав молодь і колектив академії з початком навчального року, наголосив на майбутній співпраці і розповів про задуми, які місто має щодо академії.

«Для кожного з нас, тут присутніх, літо чимось запам’яталось. Для Львова воно запам’ятається двома важливими подіями. Перша – це обрання нового ректора академії мистецтв, а друга - відкриттям пам’ятника Францу Ксаверу Моцарту. Відкриття пам’ятника дало такий великий резонанс, зокрема і у мистецьких колах, що ми ще довго будемо в цьому перебувати і маємо максимально використати, щоб вибудувати коридор для втілення нового. Адже кожен з нас має певний горизонт мислення, і тільки сучасне мистецтво, споглядання, розуміння, пізнання сучасного сучасної музики, книги – розширює наші горизонти. А це дуже важливо.

Громада міста Львова покладає великі надії на спільноту академії мистецтв. Ви маєте можливість творити цей світ, Львів і нашу державу. Ми нещодавно на виконавчому комітеті міської ради прийняли дуже важливе рішення – щоб всі нові будівлі, які будуються у Львові – офісні центри, житлові будинки, промислові об’єкти, мають мати елементи мистецтва – скульптури, вітражі, цікаві картини. А це важливий процес, який буде корисний для всіх митців міста Львова і дасть можливість вам відживити себе. І власне експертна рада буде знаходитися тут, в академії мистецтв, і ви будете визначати, який твір має право бути зреалізованим, а який поки ні. Бо деякі твори входять в історію і надихають, а деякі такі незрозумілі, що від них відвертаєш голову, коли проходиш повз.

Також дуже хочемо, щоб посада головного художника міста Львова була акцептована спільнотою академії мистецтв, і щоб зв'язок громади міста і академії був дуже близький. Тому, зі свого боку, будемо вам максимально сприяти і допомагати.

А побажання студентам від мене дуже просте. Людина, яка має Божий дар творити – це особлива людина, і кажуть, що Бог її поцілував в чоло. Тому я дуже хочу, щоб ви усі були поціловані Господом, і своєю енергією творили місто, Україну, світ, надихали і давали нам усім драйв. Ви найкращі! Успіху вам!», - звернувся до молоді мер Львова Андрій Садовий.

Також мер Львова подарував ректору Львівської національної академії мистецтв Василю Косіву нагрудний прапор України.

Довідка

Львівська національна академія мистецтв — державний вищий навчальний заклад IV рівня акредитації, який готує фахівців з образотворчого, декоративно-прикладного, монументального та сакрального мистецтва, дизайну, реставрації, мистецтвознавства, культурології, менеджменту соціокультурної діяльності.

Офіційно відкрита у вересні 1946 р. як Львівський державний інститут прикладного і декоративного мистецтва. У 1994 р. інститут реорганізований у Львівську академію мистецтв, а 21 серпня 2004 р. за «вагомий внесок у розвиток національної освіти і науки, загальнодержавну і міжнародну діяльність» їй було надано Указом Президента України статус національного вищого навчального закладу.

До 2020 Львівська національна академія мистецтв була підпорядкована Міністерству освіти України. У 2020 МОН передало заклад у підпорядкування до Міністерства культури та інформаційної політики України.

У структурі Академії — 4 навчальні факультети (до 2013 року існував ще 1 у м. Севастополі), Косівський інститут прикладного та декоративного мистецтва, факультет підвищення кваліфікації, підготовче відділення для вступників, науково-дослідний відділ, аспірантура і докторантура, спеціалізована Вчена рада із захисту докторських і кандидатських дисертацій в галузі мистецтвознавства, наукова бібліотека, музей, галерея сучасного мистецтва, редакційно-видавничий відділ, художньо-виробничі майстерні.

В 2010 при академії заснований Художній ліцей.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ