Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Лев Парцхаладзе: Вуличне освітлення в Україні має бути енергоекономічним

Як інформують у прес-службі Мінрегіонбуду, У нових ДБН ʺПриродне та штучне освітленняʺ прописано рекомендаційну вимогу – враховувати енергоекономічність світильників при їх встановленні у вуличному освітленні населених пунктів.

Крім цього, унормовано можливість використання світлодіодних ламп як для освітлення вулиць і проїздів, так і для самих будівель. Норми вступили в дію з 1 березня цього року. Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

ʺЕфективне використання енергії і економія на витратах – один з важливих принципів, за яким живе вся Європа. І нам дуже потрібно продовжувати надалі переймати цей позитивний досвід. Адже за підрахунками експертів сьогодні Україна витрачає майже в 2 рази більше коштів на вуличне освітлення, ніж країни Європи. Це потрібно змінювати і впроваджувати сучасні та ефективні рішення для підвищення енергоекономічності освітлення. Наприклад, використовувати світлодіоди. У новому ДБН щодо освітлення ми унормували це питання та врегулювали можливість їх використання як у будинках, так і для вуличного освітленняʺ, – сказав він.

Відтак згідно з ДБН під час проектування установок зовнішнього освітлення особливу увагу слід приділяти оптимізації вибору й розміщенню освітлювальних приладів з найповнішим врахуванням їхнього світлорозподілу. Критерієм оптимізації проектного рішення є енергоекономічність – мінімум потужності освітлювальної установки при забезпеченні нормованих кількісних і якісних показників освітлення.

При цьому у нічний час не допускається частково відключати світильники, якщо вони розташовані лише в одному ряду і лише по одному світильнику на опорі.

Також у нових нормах прописано, що при розміщенні світильників необхідно враховувати можливість зручного під’їзду для монтажу й підтримання експлуатаційної придатності.

ДБН ʺПриродне і штучне освітленняʺ розроблені фахівцями ТОВ ʺКИЇВПРОМЕЛЕКТРОПРОЕКТʺ на заміну ДБН 2006 року.

Його норми поширюються на проектування освітлення приміщень у житлових, цивільних, промислових будівлях і спорудах, на територіях промислових та сільськогосподарських підприємств, зовнішнього освітлення населених пунктів, у тому числі, вулиць, доріг, парків, пляжів, фасадів будівель, прибудинкових територій, дитячих майданчиків тощо.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ