Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Лікар розповів, де знаходиться імунітет

Важливість міцного імунітету, особливо в період пандемії COVID-19, не варто недооцінювати. Але де ж він знаходиться? На це питання відповів доктор медичних наук, професор кафедри педіатрії Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького Сергій Няньковський.
Сергій Няньковський

За словами лікаря, велика частина імунних клітин пов'язана з травною системою.

- Імунітет знаходиться всюди. Але 70% імунних клітин пов'язані з травною системою. І тому все, що відбувається в травній системі, впливає на наш імунітет. Зараз існує гіпотеза, що травна система - це другий мозок людини. І цей другий мозок «спілкується» з центральною нервовою системою за допомогою мікробів, стимулюючи вироблення певних речовин, гормонів і т.д., тому все, що ми їмо, впливає на настрій, на роботу нервової системи, - розповідає професор Сергій Няньковський.

Професор стверджує, що зараз проводяться дослідження, в рамках яких вивчають можливість лікування депресії і навіть регулювати серцевий ритм за допомогою зміни мікробіоти кишечника.

- Зараз проводяться дуже цікаві дослідження, про які ми почуємо в найближчі роки. І тенденція така, що все більше уваги приділяється кишечнику та імунній системі, яка в ньому знаходиться, - розповів професор Сергій Няньковський.

Про те чи можна відновити імунітет, ослаблений в силу різних обставин, дивіться в повній версії інтерв'ю.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ