Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Лікарі радять здійснювати профілактику від нового підштаму Омікрон-BA.5

В Україні перші випадки захворювання на видозмінений різновид штаму коронавірусу Омікрон-BA.5. зафіксовані у Чернівецькій (9) та Волинській (1) областях.

Чим відрізняється новий підштам та яка існує профілактика захворювання, розповіли під час брифінгу щодо ситуації із захворюваністю на COVID-19 на Львівщині в ЛОВА 12 серпня. 

За даними Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ станом на 12 серпня, хворих на видозмінений підштам коронавірусу Омікрон-BA.5 на території Львівщини не виявлено. 

Наталія Іванченко, керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ, експертка департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА з епідеміології пояснює, що підштам коронавірусу Омікрон-BA.5 більш небезпечний, ніж Омікрон-BA.2. 

“Цей європейський “Омікрон” більш заразний, ніж попередній. Він ще легше передається  від людини до людини. І якщо хворий під час розмови, кашлю, чхання, знаходиться з кимось на відстані менше ніж метр, без маски, здорова людина має можливість заразитися”. 

Упродовж поточної хвилі COVID-19 населення Львівської області хворіє на підштам коронавірусу Омікрон-BA.2, який пацієнти переносять у легкій чи середній формі.

Як зазначає Наталія Іванченко, засоби профілактики від обох підштамів є однакові. 

“Найбільш ефективною та необхідною річчю, якою повинен скористатися кожен мешканець України – зокрема, діти, підлітки і дорослі люди – це зробити щеплення”.

Від початку поширення коронавірусної інфекції, в області було проведено 2200000 щеплень. Загалом майже однакова кількість людей зробили одну чи дві дози. Натомість бустер на Львівщині отримали менше ніж сто тисяч осіб.

Наталія Іванченко нагадує, що першу бустерну дозу у МОЗ рекомендують робити впродовж перших шести місяців після повного циклу вакцинації (йдеться про дві дози – ред.).  

На сьогодні в Україні дозволено отримати другу бустерну дозу, яку радять робити в інтервалі з першим бустером – чотири місяці й більше. Це стосується передусім людей, віком від 60 років, людей, які хворіють на важкі хронічні захворювання, а також тих, хто має важкі вроджені чи набуті імунодефіцитні стани. 

Як додала керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ, найпростіше дізнатися, де можна зробити щеплення – зателефонувати своєму сімейному лікарю, з яким у пацієнта укладена декларація.  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ