Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Лікар-онколог розповів про найпоширеніші види раку на Львівщині

4 лютого - Всесвітній день боротьби проти раку. Кількість випадків онкологічних захворювань щороку зростає у всьому світі. Така тенденція є й в Україні. На Львівщині серед усіх злоякісних новооутворень найбільше випадків фіксують раку грудної залози.

Відомий хірург-онколог, заступник генерального директора з хірургічної роботи, КП Львівської обласної ради "Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр" Олег Дуда проаналізував статистику онкозахворювань на Львівщині за 2021 рік. 

Як розповів Олег Дуда,  на Львівщині за 2021 рік взято на облік 7094 вперше виявлених онкологічних хворих. Це на 7,6% більше, ніж за 2020 рік (6596 осіб), але на 16% менше, ніж у 2019 році (8240 осіб).  Із них:

  • І-ІІ ст. –  45,3%
  • ІІІ ст. –  18,1%
  • ІV ст.  – 19,1%

"Очевидно, що це є наслідком пандемії COVID-19, коли люди вчасно не звернулися до лікарів і, відповідно, захворювання виявили вчасно. А це означає, що хворі звернуться вже на пізніх стадіях", - пояснив Олег Дуда.

Серед найпоширеніших видів злоякісних новоутворень на першому місці рак грудної залози - 786 випадків, а далі: рак шкіри – 597 випадків, рак легень, трахеї, бронхів – 581 випадок, рак ободової кишки – 482 випадки.

"Хочу зазначити, що у 2019 році було виявлено 1035 раку шкіри, а зараз ми спостерігаємо суттєве зниження цього показника.

Натомість, незмінним лідером цього сумного рейтингу залишається рак грудної залози - 786 хворих. Із них у занедбаному стані ІІІ-ІV ст. - 25%. І хоча у 2020 році цей показник був вищим і становив 25,6%, але сьогоднішні цифри однаково дуже високі. Скажімо у 2019 році він становив 23,5%. Рак грудної залози у  І-ІІ ст. виявили у 559 пацієнтів. Відсотковий показник становить 71,1%", - пояснив Олег Дуда.

За словами лікаря, зараз ми живемо у час ковідної ера і це велика проблема, адже люди ігнгорують скринінги.

"Бачимо, що усі заходи, які були спрямовані на раннє виявлення онкозахворювань, на фоні пандемії коронавірусу відійшли на задній план. Люди звертаються до лікарів лише тоді, коли з’являється симптоми (біль, задишка, кровотеча),  але у таких випадках допомогти вже дуже складно.

Ми, лікарі-онкологи, проводимо численні соціальні акції, закликаємо проходити скринінги та планові огляди. Ми живемо у сучасному світі, маємо якісне медичне обладнання, яке дозволяє виявити хворобу на ранніх стадіях, що є запорукою перемоги над хворобою. Саме раннє виявлення захворювання дозволяє вчасно надати необхідну допомогу та врятувати життя. Рак – це не вирок і за життя варто боротися!", - сказав Олег Дуда.

Що нам потрібно розуміти і усвідомлювати про рак?

  •  У світі існує понад 100 різновидів раку;
  •  Цей недуг може розвиватися у будь-якій частині тіла;
  •  Щорічно від нього помирають мільйони людей;
  •  Більше 30% випадкам смерті від раку можна запобігти, головним чином завдяки відмови від вживання тютюну, запровадження раціону здорового харчування та фізичної активності;
  •  До 20% - шляхом імунізації проти вірусу гепатиту В і вірусу папіломи людини.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ