Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Літні майданчики окупували Львів

В ухвалі «Про порядок отримання дозволів на встановлення відкритих літніх майданчиків» не прописана чітка процедура демонтажу незаконно встановлених літніх майданчиків. Відтак більшість з них встановлені або незаконно, або з порушеннями, вважає голова комісії архітектури містобудування та охорони історичного середовища Львівської міської ради Ігор Телішевський. Про це повідомив інформаційний портал депутатів Львівської міської ради.

«Є ухвала про затвердження порядку отримання дозволів, де прописано, що наприклад, ширина тротуарів має становити 1м 80 см для мобільних груп. Проте цього мало хто дотримується. Тож люди з обмеженими можливостями на візку не мають можливості там проїхати. Це стосується і спецтранспорту, який у разі пожежі або якоїсь іншої непередбачуваної ситуації, не зможе доїхати до будинків. Крім цього, ми виявили, що підприємцям набагато вигідніше самовільно поставити літні майданчики, ніж встановлювати їх згідно з всіма дозволами. Ця ситуація виникає тому, що немає чітких правил в цій сфері і підприємцеві вигідніше програти суд, заплатити невеликий штраф, а за цей час сезон вже, як правило, минає. Якщо ж бізнес буде розуміти, що за порушення їхні літніх майданчики демонтують, то будуть змушені працювати в межах закону». 

На думку секретаря комісії архітектури містобудування та охорони історичного середовища Сергія Іваха, відсутність нової редакції Порядку отримання дозволів на встановлення літніх майданчиків, над яким працюють ще з минулої каденції, призводить до безладу у центральній частині міста. А це, в свою чергу, створює незручності мешканцям та захаращує історичну частину міста. Відтак, аби пришвидшити процес, доречно внести зміни до чинного положення. 

«Насправді процедура повинна бути чітко прописана. Районні адміністрації фіксують факт порушення встановлення літніх майданчиків та складають акт про його демонтаж у 15-денний термін в добровільному порядку. У разі невиконання підприємцем вимоги, демонтаж здійснює КП «Адміністративно-технічне управління». А видатки на примусовий демонтаж майданчиків відшкодовують самі власники. Найбільшою перешкодою для оперативного реагування на порушення є те, що в положенні прописано, що міська влада може здійснити демонтаж лише через суд. Також для того, щоб удосконалити процедуру, ми активно вивчаємо досвід київської мерії. Адже, як відомо, в столиці проблему незаконно встановлених літніх майданчиків та МАФів вдалось швидко і ефективно розв’язати». 

Голова комісії Ігор Телішевський переконаний,що бюджет міста недоотримує кошти через відсутність чітких правил встановлення і демонтажу літніх майданчиків. 

«Ми хочемо, щоб були правила однакові для всіх підприємців, бо деякі чесно отримують всі дозволи, а інші працюють з порушеннями правил. Крім цього, бюджет міста має отримувати прибуток від цього бізнесу. Ми підготували уже низку пропозицій, тож, думаю, зможемо внести зміни до ухвали уже на наступному пленарному засіданні ».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ