Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Львова: Літописне місто Пліснеськ тепер у 3-D. Відео
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Літописне місто Пліснеськ тепер у 3-D. Відео

За сприяння Українського культурного фонду науковці "Історико-культурного заповідника "Давній Пліснеськ" провели реконструкцію та здійснили 3-D візуалізацію планувальної структури Пліснеського археологічного комплексу впродовж VII-XIII століть. Відео опублікували на Facebook.

Пліснеський археологічний комплекс – це сукупність різночасових пам'яток, насамперед середньовічної доби, які зараз знаходяться на території та в околицях села Підгірці на Львівщині.

До його складу входять давньослов'янський культовий центр кінця VІІ–Х ст., слов'янське городище ІХ–Х ст., літописне місто ХІІ–ХІІІ ст., згадане у "Слові о полку Ігоревім", курганний могильник ХІ — поч. ХІІ ст., де поховані варязькі дружинники та Підгорецький ("здавна іменований Пліснеський") монастир.

Що передувало створенню 3-D?

  • Більше 200 років археологічних досліджень Пліснеська.
  • Більше 4 років діяльності Історико-культурного заповідника “Давній Пліснеськ”.
  • Більше 5 місяців праці в проекті “3-D модель Давнього Пліснеська” у рамках програми Створюємо інноваційний культурний продукт - програма УКФ.
  • Більше 80 реконструйованих об’єктів оборонної, житлово-господарської та сакральної архітектури.
  • Десятки нарад і сотні годин рендерингу 3-D візуалізацій.

"Реалізація цього проекту була б неможливою без багатолітньої праці світлої пам’яті Михайла Филипчука, дослідження якого на Пліснеську стали підставовими для наших реконструкцій", - сказано у повідомленні.

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, археологи показали, як у Х ст виглядало одне із найбільших слов'янських міст Східної Європи, а також відео про побут мешканців літописного городища та відтворили вигляд поганського капища.

Також археологи відтворили реконструкцію валу четвертої лінії оборони Пліснеська наприкінці Х століття, коли площа городища сягала більше 250 га.

Раніше археологи показали, як виглядало заглиблене слов’янське житло ІХ-Х ст, реконструкцію наземного житла ХІІ-ХІІІ ст. та господарських споруд Давнього Пліснеська.

Також нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, цього року під час розкопок, археологи виявили косторізну майстерню ІХ-Х ст.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ