Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

ЛРЦСМС та «Концерн Галнафтогаз» обговорили тему «Скраплений газ — альтернатива палива для автомобільного транспорту»

Сьогодні у Львові відбулася спільна конференція Львівського регіонального державнього центру стандартизації, метрології та сертифікації (ЛРЦСМС) та ВАТ «Концерн Галнафтогаз» на тему «Скраплений газ — альтернатива палива для автомобільного транспорту».
Скраплений газ — вуглеводні гази – пропан, бутан, ізобутан. При стисненні більш ніж 1,6 кг на см кубічний при температурах від мінус 20 до плюс 45 градусів вони переходять у рідкий стан, що й називається скрапленим газом.
Вітчизняним виробником скрапленого газу є АТ НПК «Галичина», гуртовим постачальником у Львівській області – ДП «Газсервіс». За словами Юрія Калічевського, керівника відділу інноваційних проектів ВАТ «Концерн Галнафтогаз», скраплений газ – це перспектива майбутнього: «Зараз загальна частка споживання скрапленого газу в Україні становить 0,5 відсотка від загальних обсягів споживання світлих нафтопродуктів. За прогнозами НАК «Нафтогаз України», до 2030 року його частка має зрости до 1-2%. Минулого року було вироблено 700 000 тонн скрапленого газу, більша частка якого пішла за кордон. Український уряд впровадження альтернативного палива мало цікавить».
За словами Юрія Калічевського, використання скрапленого газу є вигіднішим, ніж бензину. За словами першого заступника Львівського регіонального державного центру стандартизації, метрології та сертифікації Олекесандра Немченка, «проблемою, крім відсутності державної підтримки впровадження інноваційних технологій, зокрема, автозаправних установок, є різні стандарти різних державних служб – пожежної, СЕС. Тому люди, які мали би бажання вкласти в це гроші, відмовляються від ідеї будівництва АЗС скрапленого газу.»
Так, літр скрапленого газу коштує 3 грн.  Крім того, це паливо є екологічно чистим. Переобладнання легкового автомобіля для роботи на скрапленому газі коштує від 1500 гривень до 5500 гривень, залежно від типу двигуна та газового обладнання, яке встановлюється на автомобілі. У Львові переобладнанням автомобілів займається ВАТ «Газавтосервіс», ТзОВ «Газовик», ТзОВ «Атмосфера-Центр» та інші. На території області розташовано 35  АЗС, які заправляють автомобілі скрапленим газом, зараз запускаються у Львові ще дві АЗС скрапленого газу та планується запустити 15 таких заправок в області та загалом 60 у Західному регіоні.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ