Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Луценко передав Нідерландам викрадені картини

Генпрокурор Юрій Луценко у посольстві Нідерландів передав картини голландських художників, які викрали у 2005 році з музею міста Горн, і знайшли в Україні.

Деякі картини приїхали зі сходу країни. Ще не всі картини повернуті, робота над поверненням решти продовжується, розповів пан Луценко.

Напередодні експерти з Нідерландів оглянули чотири знайдені картини голландських художників з музею міста Горн і підтвердили їхню автентичність.

Загалом з музею у Горні у 2005 році було викрадено двадцять чотири картини та сорок срібних стародавностей вартістю майже 10 мільйонів євро.

Наприкінці минулого року медіа повідомили, що колекцію творів мистецтва, яку викрали у 2005 році у Нідерландах, зламавши двері до музею вночі, виявили у маєтку на підконтрольній проросійським сепаратистам території Донбасу.

Представники музею тоді розповіли, що у липні 2014-го двоє чоловіків нібито сконтактували із посольством Нідерландів у Києві і запропонували викупити колекцію.

Вони, за словами представників установи, назвали себе членами українського добровольчого батальйону і заявили, що володіють усією колекцією.

Людям, які намагалися перепродати картини, запропонували компенсацію, однак не отримали жодної відповіді, після чого голландська сторона звернулася до міністерства закордонних справ.

У квітні МВС і СБУ підтвердили, що частину викрадених шедеврів знайшли в Україні. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пізніше повідомляв, що картини намагалися продати на чорному ринку.

Спецоперація з повернення картин відбувалася в десяти регіонах України впродовж чотирьох місяців, розповідав раніше керівник СБУ Василь Грицак.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ