Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Львів без майбутнього

Столиця Західної України наближається до соціального колапсу. На міжнародній політичній арені Київ обіграє Москву. Дональд Трамп проголосив нову зовнішньополітичну доктрину США. На РФ традиційні втрати під час військових навчань, Лукашенко із Путіним пересварились і не зустрілись на полігоні, а в Голлівуді осудили мілітаризм Кремля.

У міськраді хочуть будівельний мораторій

Депутат Андріан Гутник наполягає на запровадженні мораторію у Львові на зведення новобудов. Народний обранець переконаний, що житла у місті набудували достатньо, однак занедбали розвиток соціальної інфраструктури.

Чимало депутатів також переконані, що міський виконком готує для міста соціальний колапс. Станом на сьогодні у деяких школах створили шість перших класів, деякі класи укомплектовані чотирма або й п’ятьма десятками школярів, а майже 4000 дошкільнят не мають місця у дитячих садках. Львівський міськвиконком системно порушує Конституцію України, адже новобудови можна вводити в експлуатацію у тому випадку, якщо вони забезпечені супутньою соціальною інфраструктурою.

Україна і Фінляндія дружитимуть проти Москви

Павло Клімкін, міністр закордонних справ України, і Ерккі Туоміоя, міністр закордонних справ Фінляндії, мали зустріч у Нью-Йорку, під час якої обговорили питання протидії агресії Кремля супроти України і збереження європейських санкцій проти РФ.

У повідомлені прес-служби МЗС України сказано, що «особливу увагу сторони приділили шляхам врегулювання рускої агресії». У зв'язку з цим міністри обговорили модальності можливого розгортання миротворчої операції ООН у всіх окупованих районах Донбасу і потенційної ролі Фінляндії у підтримці імплементації Мінських домовленостей. Також сторони обговорили гібридні загрози європейській безпеці, які створює Кремль РФ, і способи протидії московській агресії.

2:1 на користь України

Хамовитий Лавров покинув залу міністерських засідань Ради безпеки ООН, коли настала черга виступу президента України. Своїм демаршем Лавров продемонстрував ставлення Путіна до Порошенка і до всіх українців. Далі, коли настала черга доповідати Лаврову, президент України і Майк Пенс, віце-президент США, також вийшли із зали міністерських засідань Ради безпеки ООН, щоби показати Путіну, що палка має два кінці. Лавров був розлюченим через отриманий прилюдний ляпас від Майка Пенса, закусив вудила, проте не знайшов відповідних засобів, аби зробити пакість у відповідь.

Виступ Трампа в ООН: збентеження і тремор

Політичні експерти та міжнародна преса, аналізуючи промову Дональда Трампа під час Генеральній асамблеї ООН, вказали на нетипову для державних лідерів жорсткість висловлювань американського лідера та його сильний акцент на таких парадигмах – «суверенітет», «націоналізм» і «вісь зла».

Кореспондент «Mond» зазначив, що президент Трамп зосередився на терміні «суверенітет», застосувавши його у промові 21 раз. Французький журналіст наголосив, що для наймогутнішої країни-учасниці ООН нетипово «погрожувати іншій державі цілковитим знищенням».

Агентство «Reuters» констатувало, що навіть ті в ООН, хто знайомий із відвертим стилем Дональда Трампа, були вражені його твердженням, що певні регіони світу «підуть до пекла». Агентство процитувало висловлювання Нюта Ґінґріджа, колишнього конгресмена і прихильника Трампа, що «доктрина президента США – це не однобокий американський націоналізм, а зосередження на суверенітеті, яке подібне до філософії колишнього американського президента Рональда Рейгана, французького лідера Шарля де Ґолля та прем’єр-міністра Британії Марґарет Тетчер».

Британське видання «Guardian» вважає, що промова Дональда Трампа була сповнена «гучними словами й войовничістю», а це дає «підстави для стурбованості». Редактори «Guardian» вважають, що президент США використав трибуну ООН для тиску на Іран і КНДР, проте «недостатньо чітко описав свою стратегію».

Британська газета «The Telegraph» не присвятила редакційної статті виступові президента США, але подала репортаж із Нью-Йорка, в якому її кореспондент пише, що промову Трампа розглядають як повернення до філософії Джорджа Буша-молодшого про «вісь зла», проте у цій «вісі зла» залишись тільки Іран та Північна Корея. А загалом промовою трибуни ООН Дональд Трамп викликав і моторошність, і аплодисменти у його прихильників.

Спенсер Екерман, політичний оглядач «The Daily Beast», вирішив, що Дональд Трамп застосував інструментарій Путіна, щоби зруйнувати світ. Екерман пише: «Американський лідер вийшов на трибуну Генеральної Асамблеї ООН і виступив із твердим захистом принципу національного суверенітету. Адже що таке державний суверенітет? Перш за все, це питання свободи, вільного вибору долі для кожної людини, для кожного народу і для кожної держави. Зазвичай войовничі тиради, які світові лідери проголошували в ООН, походили від супротивників Америки і від тих, хто прагнув зруйнувати існуючий світовий лад – від Нікіти Хрущова, Ясіра Арафата, Муаммара Каддафі. Але тепер Дональд Трамп чітко дав зрозуміти, що під час його президентського терміну Білий Дім також буде застосовувати агресивні тиради і протидію безкарності міжнародним злочинним режимам».

США нейтралізували феесбешний вірус

Сенат США проголосував за заборону використання у державних установах програмне забезпечення ФСБ під вивіскою «Лабораторія Касперського», вказавши, що ця компанія є інструментом Кремля у гібридної війні, отож вона становить загрозу для національної безпеки США.

Документ, за підтримку якого проголосували сенатори, є доповненням до прийнятого щорічно закону про асигнування оборонних потреб, який прийняли у вересні в Конгресі США. Ця поправка має на меті надати законодавчу силу рішенням адміністрації президента Дональда Трампа. На минулому тижні Білий Дім наказав усім державним установам видалити софт Касперського зі своїх мереж.

Агентство «Reuters» наголосило, що це чергова поразка ІТ-компанії ФСБ, яка у всьому світі має орієнтовно 40 млн клієнтів і нахабно заперечує звинувачення, що займається інтернет-шпигунством за дорученням Кремля.

Голлівуд проти Путіна

Морган Фріман, культовий актор Голлівуду, заявив, що Путін розв'язав підступну війну проти США. Актор виступив із закликом до Білого Дому визнати втручання Кремля у вибори, відверто розповісти про те, яку підривну діяльність веде Кремль проти США і світової демократії, а також дати Путіну гідну відсіч – дошкульного копняка у куприк.

Морган Фріман заявив, що на Америку напала Московія. Актор представив відеоролик, як колишній агент КДБ, розлючений тим, що його радянська тюрма народів розпалась, за допомогою підступності захопив владу на РФ, встановив авторитаризм і взявся мстити США. Він розв'язав війну з використанням кіберзброї та соціальних мереж. Путін зараз виграє, а тому Фріман закликав Дональда Трампа захистити США від рускої агресії та підступності.

«Турецький потік» всох

Турецька трубопровідна компанія «BOTAŞ» підписала контракт із катарською компанією «Qatargas» стосовно купівлі скрапленого природного газу (СПГ). За умовами контракту «Qatargas» впродовж трьох років буде постачати до Туреччини 4,5 мільйона тонн скрапленого газу. Халід аль-Тані, керівник компанії «Qatargas», висловив задоволення у зв'язку з підписанням контракту, зазначивши, що «BOTAŞ» є авторитетним і досвідченим партнером в сфері СПГ. У рамках контракту газ будуть постачати у термінали турецьких компаній «EgeGaz», «Marmara» і «Etki».

Реджеп Ердоган, президент Туреччини, сім разів подумав і дійшов висновку, що Путін – ненадійний постачальник газу. Як складеться подальша доля газопроводу «Турецький потік», що робитимуть на Кремлі з підписаними руско-турецькими намірами його спорудження, інформації поки нема.

Рускі втрати на «війні»

На п’ятий день навчань «Захід-2017» армія РФ, відповідно з офіційними даними, яких не приховати, традиційно втратила:

▪ командувача повітрянодесантними військами (ВДВ);

▪ заступника командувача ВДВ;

▪ помічника командувача ВДВ;

▪ ад'ютанта командувача ВДВ;

▪ двох або трьох пропагандистів Кремля;

▪ стратегічний бомбардувальник Ту-22МЗ;

▪ навчально-бойовий літак ЯК-1З0;

▪ машину управління БЛА комплексу РБ-З41В «Леєр-З».

Це тільки той фактаж, який потрапив до ЗМІ і підтверджений фото-відео матеріалами. Скільки на РФ інших військових втрат знають тільки на Кремлі.

Лукашенко з Путіним пересварились

Видання «The Wall Street Journal» пише, що військові навчання «Захід-2017» загострили тертя Білорусі із Заходом, а водночас виявили чималі розбіжності у відносинах Москви із Мінськом.

Лукашенко розсердився, коли Путін спробував перекинути більше своїх військ у Білорусію під час спільних навчань. Коли Міноборони РФ заявило, що до білоруського кордону рухається передова танкова частина, а на території Білорусії висадяться три рускі десантні дивізії, Міноборони Білорусі категорично це заборонило.

Відносини настільки зіпсувались, що Путін і Лукашенко не зустрілись під час навчань, порушивши усталену традицію. На Москві прокоментували, що ніякого конфузу не було, а Путін не зустрівся з Лукашенком через «щільний графік». Суть білорусько-руского напруження полягає у тому, що Лукашенко вживає заходів для нормалізації відносин із Заходом і почав дрейф у бік ЄС, а Путіна це дуже дратує.

Президент Білорусі не мав бажання проводити військові навчання в такій ускладненій міжнародній ситуації, проте був змушений це зробити, інакше його лояльність і відданість Путіну поставили б на Кремлі під сумнів. Тим паче у ситуації, коли для Москви стратегічне значення Білорусії зростає з огляду на розміщення військ НАТО у Балтійському регіоні – на кордоні РФ.

Ярослав Левків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ