Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Львів безініціативний щодо децентралізації, - Ганущин

Львів безініціативний щодо децентралізації. Про це 5 грудня на Форумі місцевого самоврядування в ексклюзивному коментарі для Гал-інфо заявив голова ЛОР Олександр Ганущин.
Олександр Ганущин

«Мене не тішить те, що місто Львів повністю втратило будь-яку ініціативу. Львів затиснутий в межах Львівської ОТГ, яка фактично поглинає Винниківську міську раду та Брюховицьку і Рудненську селищні і далі замикається у своїх межах. Наш міський голова Андрій Іванович займається не стільки питаннями Львова, скільки питанням національного характеру. Йому є справа до всього, окрім проблем міста, тому цей процес загальмувався і, на жаль, безнадійно. Напевно, це питання буде розвивати наступний міський голова», - зазначив Ганущин.

Чиновник вважає, що вибори до окремих територіальних громад, що зараз заплановані, будуть останніми.

«Наближення дати 2020 року створює менший інтерес для добровільного об’єднання. Тому, я думаю, зафіксується та кількість громад, яка є зараз. Ми будемо в твердій середині по Україні по кількості громад. Ми нікого особливо не спонукали, натомість левову частку зусиль кинули на формування перспективного плану та ініціативи знизу», - розповів Ганущин у коментарі.

Щодо перспективного плану голова львівської облради сказав наступне: «нам залишилося допрацювати Стрийщину і вирішити питання по Дрогобиччині. На Стрийщині є рішення райради і вона готова до реалізації. Сокальщина: як ви знаєте, уряд нашу концепцію прийняв. Тому в частині перспективного плану, я вважаю, завдання майже вирішено. Також є громади охочі до укрупнення. Такі об’єднання розуміють, що громада на 3-5 тисяч, не має такої якості як має громада на 25-30 тисяч».

Ганущин також зазначив, що не бачить проблеми у тому, що на Львівщині середній показник по об’єднанню громад.

«У нас внизу є готовність. Просто депутати, які були обрані так само як я, в якийсь моменти вирішили, що 5 років будуть в тих радах, які їм були відведені спочатку. Якби це робилося в тому режимі який обговорювався в 2015 році, тобто: всі ради будуть перехідні, швидко проведемо добровільне об’єднання, швидше пройдуть всі процедури децентралізації і ми через два роки вийдемо на новий адміністративний устрій. Як бачимо так не сталося. Цей процес загальмувався внаслідок політичних факторів щодо ситуації з тимчасово окупованими територіями і затягнувся на 5 років», - пояснив чиновник.

Також Ганущин додав, на Львівщині децентралізацію ініціюють знизу, адже люди відчувають, що таке брати владу в свої руки і реалізовувати навіть найменші речі коштом бюджету.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ