Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

Lviv.FM: Через сміття на «Північній» ледь не впав пасажирський літак

Сміттєзвалище на «Північній» у Львові ледь не стало причиною катастрофи. Все тому, що птахи, яких приваблює непотріб, потрапили у двигун літака. Борт мав летіти зі Львова до Єгипту. Про це повідомило радіо Львівська хвиля.
Фото - Марія Шевців, Гал-інфо

Першим про цю ситуацію у своєму Facebook повідомив у понеділок 30 липня один з пасажирів чартерного рейсу до популярного єгипетського курорту львів'янин Анатолій Башкірцев.

«На зльоті рейсу Львів – Шарм в лівий двигун врізається зграя птахів і літак не може набрати висоту, ось-ось торкнеться землі вперед носом, але набір висоти триває, пілот тремтячим голосом пропонує… «всім заспокоїтися». Набір висоти триває з креном в один бік. Сісти неможливо, літак повний пального, і починається «найдовша дорога над Україною» – 4,5 години крутиться на одному місці, спалюючи пальне і замовляючи смугу аварійної посадки в Києві. Молитви, заспокоєння стюардесами людей і сіли в Києві! Цінуйте кожну мить життя друзі, так як життя можуть перервати просто пташки», – написав Анатолій Башкірцев.

Літак провів аварійну посадку в Борисполі. Відомо, що на «Північній» є перевантажувальна станція перевізника «АВЕ». А це за два кілометри від львівського летовища. Непотріб звідти обіцяють вивезти вже понад рік. Як повідомила Львівська хвиля, за останньою обіцянкою, відходи мали забрати до першого серпня.

Сміттєзвалище на Північній: накопичено орієнтовно 3 тис. тонн сміття

Нагадаємо, з часів зупинки Грибовицького сміттєзвалища та сміттєвої блокади, у Львові зовсім змінилася логістика вивозу побутових відходів. Ті локації, на яких зараз накопичуються відходи, іменуються перевантажувальними станціями, проте картина не втішає, оскільки, більшість з них є переповненою.

Одне з таких сміттєзвалищ, а за документами перевантажувальна станція, розташоване на вулиці Північна, його обслуговує найбільший перевізник у Львові ТОВ "АВЕ Львів".

Компанія "АВЕ Львів" досі не очистила звалище на Північній

Компанія «АВЕ Львів» продовжує накопичувати сміття за 2,3 км від злітно-посадкової смуги аеропорту «Львів». Керівництво аеропорту звернулось до перевізника та усіх можливих служб через загрозу літакам, яку спричиняє таке розташування сміттєзвалища. На цю небезпечну ситуацію уже звернули увагу у Кабміні, проте у Львівській ОДА, що займається вивозом сміття зі Львова, проблеми не бачать.

Як нещодавно розповідав в коментарі ZAXID.NET Микола Маланич, екоінспекція за останній рік кілька разів видавала приписи «АВЕ Львів» про очищення ділянки на вул. Північній від сміття та штрафувала компанію за їх невиконання, однак це не надто впливає на ситуацію. «Вони сплачують штрафи і знову все по колу», - зазначив він.

Львівське сміття: для когось бізнес, а для когось проблеми

Через близькість сміттєзвалища до злітно-посадкової смуги аеропорт «Львів» теж неодноразово надсилав до «АВЕ Львів» листи з проханням негайно прибрати сміття, оскільки існує ризик потрапляння птахів у двигуни літаків. За словами речниці аеропорту Ольги Ковалик, перевізник відповів, що встановив прилади відлякування птахів.

Водночас, як запевнив в коментарі Гал-інфо директор департамент розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства Львівської ОДА Назарій Романчук, ТОВ «АВЕ Львів» закупили та встановили відлякувачі для птахів, з того часу скупчення птахів на даній станції не спостерігалося.

Крім того він запевнив, за два місяці з перевантажувальної станції вивезено близько 5 тис. тонн твердих побутових відходів. До прикладу, за останню добу вивезено 170 тонн відходів. Вже зараз ТОВ «АВЕ Львів» завозить грунт та здійснює рекультивацію тієї ділянки, що вже очищена. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ