Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні посилять вимоги до експлуатації полігонів та сміттєзвалищ

Нові правила мають повністю відповідати європейським стандартам та сприяти підтриманню стану екологічної безпеки, розповів Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець, – інформує пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України

За його словами, Міндовкілля вже розробило відповідний документ, який встановлюватиме європейські вимоги до полігонів та сміттєзвалищ. Його неодноразово обговорювали з експертами, громадськістю та учасниками ринку. 

“Все для того, аби правила були дієвими. Не просто залишилися “написаними на папері”, але дозволили Україні якісно провести реформу управління відходами, досягти поставленої цілі. Ми відкриті до діалогу та спільного доопрацювання нормативних актів. Ключове –  нове регулювання має відповідати 31-ій Директиві ЄС про захоронення відходів”, – зазначив Міністр. 

Як було до початку реформи?

Правила роботи полігонів для України не нововведення. Поточні діють з 2010 року, але стосуються лише технічної експлуатації об’єктів оброблення твердих побутових відходів. 

Регулювання не охоплює такі питання як припинення експлуатації полігонів та догляд за ними після, рекультивацію тощо. Крім того, на відміну від ЄС, в Україні передбачена досить обмежена кількість критеріїв, за якими здійснюється моніторинг впливу полігонів на довкілля – наразі лише визначається вплив на повітря, воду та ґрунт. 

Як буде після? 

Нові правила стосуватимуться полігонів для небезпечних відходів, а також відходів, що не є небезпечними, та інертних. Вони регулюватимуть не лише питання роботи цих об’єктів, але і припинення їх експлуатації та рекультивацію. Програма ж моніторингу включатиме окрім звичних компонентів ще й такі складові, як шумове навантаження, фільтрат та виробничі стоки, просідання тіла полігону, метеорологічні параметри тощо. 

Чітко визначатиметься процедура приймання відходів на полігон – перевірка документів, візуальний контроль та верифікація на місці тощо. Також встановлюватимуться вимоги, які відходи не можуть бути розміщені на полігонах. Це, наприклад, рідкі, вибухонебезпечні та медичні відходи. Заборонено буде приймати і відходи, які були роздільно зібрані для їх повторного використання та рециклінгу.

Регулювання роботи полігонів та сміттєзвалищ в Україні за європейськими стандартами є частиною реформи управління відходам, яка наразі провадиться в Україні. 

Ознайомитися з проєктом документа можна за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ