Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Львівщина – лідер за кількістю поданих заявок на секторальну підтримку ЄС

Львівська область подала найбільшу кількість проєктів регіонального розвитку, які можуть реалізовуватись за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від ЄС. Про це повідомили 16 листопада Гал-інфо у пресслужбі ЛОДА.

З показником у 9 % від загальної кількості Львівщина увійшла у трійку лідерів областей України.

«Загалом Львівська область запропонувала на конкурс 75 якісних розвиткових проєктів. 40 з них подала Львівська обласна державна адміністрація у партнерстві з Агенцією регіонального розвитку Львівської області, громадами, університетами, аналітичними центрами та громадськими організаціями. Інші - органи місцевого самоврядування та місцеві органи виконавчої влади. Заявками ми охопили усі 7 програмних напрямів, зокрема програми: «Загальноукраїнська солідарність», «Підтримка розвитку депресивних територій» та «Сільський розвиток»,- зазначив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Загальна вартість проєктів, які подала Львівська ОДА,  - 636,5 млн грн. З них 423,7 млн грн – фінансування з державного бюджету.

Найпопулярнішими програмами регіонального розвитку, за якими найбільше подали проєктів, стали «Розвиток туризму» та «Інноваційна економіка та інвестиції». На другому місці напрямок – «Розвиток людського потенціалу», на третьому – «Ефективне управління регіональним розвитком».

«Зокрема в економічній сфері проєктами передбачається підвищення рівня інноваційної та інвестиційної спроможності Львівщини, підтримка розвитку підприємництва та створення регіональної мережі наукових, технологічних та індустріальних парків. У сфері туризму - створення якісного туристичного продукту, а також  збереження історико-культурних цінностей та природної спадщини Львівщини. У напрямі ефективного управління регіональним розвитком -  формування інструментів соціально-економічної трансформації території Червоноградського гірничопромислового району, створення Порталу місцевої статистики та відкритих даних громад Львівщини, а також проведення навчально-тренінгової програми для посадових осіб ОМС Львівської області в умовах децентралізації», -  розповів директор департаменту економічної політики Львівської ОДА Степан Куйбіда.

До прикладу, серед проєктів, спрямованих на розвиток туризму, – проєкт «Використання потенціалу історико-культурної спадщини Львівщини як основи для суспільного розвитку України». Його ціль - на прикладі чотирьох різнопланових об’єктів створити креативні та ефективні моделі включення пам’яток, що очікують консервації/реставрації, у культурний та туристичний контекст регіону та цілої України.

В межах проєкту заплановане облаштування туристично-інформаційного ознакування, проведення промоційної кампанії і мистецько-культурних заходів на території об’єктів культурної спадщини-пам’яток архітектури національного та місцевого значення. Це Добромильський замок (замок Гербурта), Храм Різдва Богородиці в м. Комарно, Палац Гредлів в м. Сколе, «Городище літописного міста Звенигорода».

У результаті реалізації ці об’єкти мають стати туристичними магнітами Львівщини та України.

Зазначимо, що прийом документів в рамках конкурсного відбору проєктів регіонального розвитку, які можуть реалізовуватися за рахунок державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу, завершився 3 листопада. Заявники з усіх регіонів України подали понад 800 проєктів, з них допустили до експертної оцінки понад 600.

Наразі Мінрегіон перевіряє подані документи на відповідність порядку та вимогам, що встановлені законодавством. Остаточне рішення щодо результатів перевірки проєктів приймуть цього тижня.

Допущені до участі  у конкурсному відборі проєкти передадуть на оцінку експертам.

Нагадаємо, що документи учасники подавали за наступними програмами регіонального розвитку: інноваційна економіка та інвестиції, сільський розвиток, розвиток туризму, розвиток людського потенціалу, підтримка розвитку депресивних територій, ефективне управління регіональним розвитком та загальноукраїнська солідарність.

Погоджені Мінрегіоном проєкти можна побачити на онлайн-платформі за посиланням: https://sectoral.minregion.gov.ua/sectorals в режимі реального часу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ