Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Львівщина подала на Велику реставрацію 33 заявки

Сьогодні опівночі Міністерство культури та інформаційної політики завершило прийом заявок на участь у відборі проектів робіт з реставрації, консервації, ремонту на пам’ятках культурної спадщини, які будуть реалізовані в рамках програми "Велике будівництво". Про це повідомили 2 квітня у пресслужбі ЛОДА.

Львівщина підготувала та надіслала до Києва 33 пакети документів, які передбачають відновлення 41-го об’єкта культурної спадщини.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів від 9 грудня 2020 року №1214, ініціаторами проєктів могли бути органи виконавчої влади, до сфери управління яких належить пам’ятка культурної спадщини. Відтак на Львівщині головним подавачем документів був Департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА, на балансі якого перебуває найбільше пам’яток архітектури в області. 

“Департамент архітектури надіслав до Міністерства культури та інформаційної політики 19 заявок на реставрацію 27 об’єктів культурної спадщини. Наші фахівці готували їх спільно з установами-користувачами, органами місцевого самоврядування, громадськими активістами. Ще в грудні, відразу після публікації Постанови уряду, ми зробили цей процес прозорим і публічним, запросивши громади, які мають на території пам’ятки, до спільного напрацювання заявок, особливо у частині стратегування. Ми не обмежувалися попереднім списком, який подав департамент. Долучитися до проєкту впродовж чотирьох місяців могли всі охочі. Дякуємо всім, хто проявив ініціативу, хто відгукнувся та долучився до напрацювання документації і створення заявок”, - каже голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький. 

Також подавачами заявок від Львівщини стали Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького (4 заявки), Державний історико-культурний заповідник у місті Белз (3 заявки), Львівська міська рада (6 заявок) і Національний драматичний театр імені Марії Заньковецької (1 заявка). 

Серед пам’яток, які пропонують реставрувати на Львівщині: костел Всіх Святих у Годовиці, Свірзький, Підгорецький, Олеський, Жовківський та Поморянський замки, Тартаківський та Червоноградський палаци,  Колишній Монастир сестер Бенедиктинок на пл. Вічевій, 2 у Львові, приміщення Історичного музею та Музею історії релігії, Дрогобицька житниця та Львівський національний драматичний театр імені Марії Заньковецької. Також є пропозиція продовження фахових досліджень та створення культурно-туристичного магніту на основі пам’ятки археології “Давній Звенигород” (Давидівська ТГ).

“Дерев’яну архітектуру ми оформили в одну заявку - “Карпатський маршрут дерев’яної архітектури”. Її підготували спільно дирекція археологічного заповідника “Давній Звенигород” та Асоціація “Єврорегіон - Карпати - Україна”. Сюди увійшли вісім дерев’яних храмів, три з яких - зі списку світової спадщини ЮНЕСКО, та дзвіниця у Ясениці Замковій. Так само подібні проєкти ми запросили подати Івано-Франківську, Чернівецьку і Закарпатську області, щоб це був справді такий єдиний карпатський туристичний маршрут до найцікавіших зразків дерев’яних українських церков. Тобто до тих, які особливо потребують збереження”, - каже директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Олена Василько.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ