Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Львівщина розраховує на 83 млн грн субвенції з бюджету, які використають на погашення заборгованості за енергоносії, - Валерій П’ятак

Львівщина розраховує на 83 млн грн субвенції з бюджету, які будуть використані на погашення заборгованості за енергоносії. Можливо, що ці гроші надійдуть вже наступного тижня і якщо їх вдасться швидко та ефективно освоїти, то область отримає додаткові кошти, – про це повідомив під час прес-конференції в. о. голови Львівської ОДА Валерій П’ятак. За його словами, рівень розрахунку „Обленерго” при закуплених енергоносіях на 288 млн грн становить 300 млн грн, рівень розрахунку споживачів становить 99,3%, борг становить 2,8 млн грн і він збільшився на 2,6%. Що стосується підприємств, то найгірше розраховуються підприємства, підпорядковані Міноборони та МВС.
Дещо гіршою є ситуація по розрахунках за спожитий газ. Станом на 14 червня рівень розрахунків становив 106,7%. Станом на 1 червня борг за спожитий газ становив 11, 3 млн грн. Хоча теплопостачальні підприємства Львівщини мають кращі, ніж середньостатистичні показники по розрахунках за газ — 70%, однак цей показник треба довести до 100%. «До Львівщини не було серйозних зауважень під час засідання Кабінету міністрів України. На фоні інших областей ми виглядали досить задовільно, однак ми розуміємо, що ціни на енергоносії і надалі зростатимуть, тому на місцях мають бути розроблені чіткі програми подальших дій, всі хочуть, щоб тарифи були низькими, але якщо ми не матимемо обґрунтованих тарифів, то скоро взагалі не буде кому платити — підприємства збанкрутують», - зазначив Валерій П’ятак.
За словами П’ятака, кожен з власників підприємств має самостійно прийняти рішення щодо подальших дій, він також зазначив, що може бути два варіанти процесу: повна лібералізація, що дозволить залучити інвестиції з подальшою приватизацією і жорстке центральне регулювання, однак воно минулого року себе не виправдало. Також П’ятак зазначив що буде створено робочу групу, яка проведе незалежну оцінку теплопостачальних підприємств, за результатами якої буде оцінено, наскільки ефективно працюють їх керівники. Самим же керівникам він порадив переглянути видатки та рентабельність підприємства. Крім того, акцент робиться на обліку споживання енергоносіїв. Вже найближчим часом всі бюджетні установи мають довести облік до 100%. Також планується проведення низки заходів та інформаційних програм для роз’яснення населенню необхідності таких рішень. Щодо програми енергозбереження, яка діє в області, то вже незабаром почнеться процес відшкодовування відсотків за кредити комунальним підприємствам, однак для початку підприємства повинні взяти в банку кредит і тоді звернутися в ОДА.
Щодо того, як проходитиме опалювальний сезон в області цього року, Валерій  П’ятак зазначив, що чіткого плану дій поки що немає: «Десь це буде відбуватися централізовано, десь встановимо поквартальне опалення з новими котельнями, я б хотів навести приклад Нового Роздолу та Городка, де люди забули, що таке комунальні підприємства, вони отримують воду і газ, мають прилади обліку і самі визначають свої потреби, відповідно немає скарг на якість, це і тепліше, і в півтора-два рази дешевше».
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ