Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Львівська область довела рівень розрахунків за газ минулого опалювального сезону до 91%: борг 40 млн грн

ДК «Газ України» вимагає від підприємств комунальної теплоенергетики (ТКЕ) терміново провести розрахунки з Компанією за природний газ, спожитий протягом минулого та нового опалювальних сезонів. Про це Гал-інфо повідомили у прес-службі Мінпалив енерго.

 

Хоча окремі підприємств ТКЕ дещо поліпшили розрахунки за природний газ, загалом стан оплати більшості теплопостачальників за спожитий енергоносій залишається незадовільним. Заборгованість перед Компанією підприємств ТКЕ за природний газ, спожитий минулого опалювального сезону (2008-2009 рр., з 01.10.08) - 2,08 млрд. грн. (оплата – 77%). Зокрема, борг Львівської області становить 39,76 млн грн рівень розрахунків 91 процент.

 

Борги теплопостачальних підприємств з початку нового опалювального сезону (2009-2010 рр., з 01.10.09) - 1,58 млрд. грн. (оплата – 50%).

 

Окрім того, борг АЕК «Київенерго» за природний газ, спожитий протягом 2008-2009 рр., - 1,11 млрд. грн., (оплата у 2009 р. - 63%).

 

Найбільші борги перед Компанією за природний газ минулого опалювального сезону (з 01.10.08) - у підприємства ТКЕ Дніпропетровської, Харківської, Донецької, Запорізької, Луганської, Одеської, Рівненської, Кіровоградської  областей.

 

У новому опалювальному сезоні (з 01.10.09) найбільше заборгували за природний газ теплопостачальні підприємства Дніпропетровської, Донецької, Харківської,  Луганської, Одеської, Запорізької, Київської областей.

 

ДК «Газ України» наголошує, що підприємства ТКЕ-боржники ще мають можливість зменшити свою заборгованість за газ шляхом оформлення й проведення відповідних протоколів згідно вимог постанови КМУ від 5.03.09 №193 (визначає порядок компенсації з держбюджету різниці в тарифах). Загалом теплоенергетики не провели таких протоколів на суму понад 279 млн. грн.

 

Незадовільні розрахунки за газ є наслідком низького рівня фінансово-господарської діяльності підприємств ТКЕ та неефективного керівництва ними з боку місцевих органів влади.

 

З метою активізації погашення заборгованості за природний газ, а також вирішення складних питань щодо проведення теплопостачальними підприємствами розрахунків, ДК «Газ України» провела низку виробничих нарад за участю керівників найбільших підприємств ТКЕ - боржників, а також місцевих органів влади (облміськдержадміністрацій, Ради Міністрів АР Крим, міських рад) з усіх областей (регіонів) України.

 

За підсумками виробничих нарад керівники підприємств ТКЕ та місцевих органів влади надають до Компанії затверджені органами місцевого самоврядування гарантійні листи-графіки погашення заборгованості, накопиченої протягом минулого та з початку нового опалювальних сезонів.

 

Довідково:  Згідно з положеннями статті 13 Закону України «Про теплопостачання»  відповідальність за теплопостачання покладена на органи місцевого самоврядування.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ