Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Політика

Львівська облрада: беззуба заява замість заборони РПЦ

Сьогодні на сесії Львівської обласної ради депутати таки вирішили згадати про діяльність російської церкви на Львівщині. Однак обмежились "стурбованістю" та беззубою заявою.
Свято-Георгіївський кафедральний собор РПЦ у Львові

Попередньо в порядок денний сесії питання про заборону діяльності РПЦ (УПЦ, УПЦ МП, - ред.) на території Львівщини взагалі не внесли. Однак, як повідомили джерела Гал-інфо, під тиском громадськості керівництво ЛОР вирішило, що взагалі уникнути цього питання не вдасться. Однак, щоб не турбувати зайвим галасом "російських отців з Короленка", вирішили замінити проєкт рішення "Про заборону діяльності релігійних організацій (об’єднань) Української православної церкви Московського патріархату на території Львівської області", який був погоджений Комісією з питань культури, на незрозуміло ким та коли написану беззубу Заяву "щодо заборони діяльності Української православної церкви Московського патріархату".

В підтриманій Заяві без вказання конкретного адресата депутати ЛОР закликали державу законодавчо заборонити діяльність Української православної церкви як структурного підрозділу Російської православної церкви (РПЦ) та релігійних організацій, які є частиною РПЦ, за проведення колабораційної та здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором –  російською федерацією.

Нижче наводимо проєкт, який був підтриманий Комісією з питань культури, але попри обіцянки членів комісії, так і не потрапив до залу ЛОР.

Про заборону діяльності релігійних організацій (об’єднань) Української православної церкви Московського патріархату на території Львівської області

Керуючись положеннями Конституції України, законів України «Про правовий режим воєнного стану», «Про свободу совісті та релігійні організації», «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи антиукраїнську та антидержавну позицію релігійних організацій (об’єднань) Української православної церкви Московського патріархату, відсутність позиції, яка засуджує російську агресію в Україні та злочини московських окупантів впродовж війни, непоодинокі факти колаборації представників Української православної церкви Московського патріархату з державою-окупантом, невиконання релігійними організаціями (об’єднаннями) Української православної церкви Московського патріархату норм Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» щодо позначення свого місця в структурі іноземної релігійної організації та назви релігійних організацій (об’єднань), які входять до структури (є частиною) релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України, а також висновок постійної комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції, обласна рада

ВИРІШИЛА:

1. Звернутися до Верховної Ради України щодо внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» з метою заборони діяльності релігійних організацій (об’єднань) Української православної церкви Московського патріархату, керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та тимчасово окупувала частину території України.

2. Рекомендувати органам місцевого самоврядування Львівщини сприяти зміні підлеглості релігійних громад Української православної церкви Московського патріархату в канонічних й організаційних питаннях шляхом організації та проведення загальних зборів релігійних громад і внесення відповідних змін та доповнень до статутів (положень) релігійних громад.

3. Звернутися до правоохоронних органів та Сил територіальної оборони Збройних Сил України щодо забезпечення збереження рухомого та нерухомого майна, культурних цінностей релігійних організацій (об’єднань) Української православної церкви Московського патріархату, які вирішили перейти до інших конфесій.

4. Львівській обласній військовій адміністрації (М. Козицький) сприяти у внесенні змін та доповнень до статутів (положень) релігійних громад, які вирішили перейти з Української православної церкви Московського патріархату до інших конфесій.

5. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з питань культури, інформаційної політики та промоції (С. Шеремета).

Рішення Львівської обласної ради категорично не відповідає суспільному запиту на заборону діяльності російської церкви. Зокрема, про це повідомляв в коментарі Гал-інфо львів'янин Ігор Фльорко, який з 2015 по 2020 рр. воював на фронті, а від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну одразу повернувся у склад 80-ї ОДШБр і зараз захищає Україну від рашистів: 

"Структуру, яка називає себе церквою і належить до московського патріархату необхідно повністю ліквідувати як на Львівщині, так і в Україні загалом, її не повинно бути взагалі.

Звичайно, що такого явища в Україні не повинно бути взагалі. Ці люди у рясах - колаборанти і мають відповідати за свої дії перед законом. Це якась неймовірна історія: скільки років ми воюємо з росією, а й надалі дозволяємо всередині країни вільно працювати ворогу і впливати на свідомість наших громадян, маніпулювати та поширювати через "проповіді" пропаганду. Це викликає сором".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ