Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Львівська облрада готує проект реставрації пам’яток дерев'яної сакральної архітектури

У рамках оголошеного Державним фондом сприяння місцевому самоврядуванню в Україні Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування, Львівська обласна рада завершує роботунад підготовкою проекту «Збереження осередків української духовності шляхом порятунку унікальних пам'яток дерев'яної сакральної архітектури на території Львівської області». Повідомила прес-служба ради.

Зазначимо, що переможці проекту, яких цьогоріч визначатимуть на конкурсній основі, отримають у 2015 році фінансування з державного та обласного бюджетів і відповідно тоді ж проведуть роботу.

За умови перемоги у Конкурсі, проект з бюджетом орієнтовно 4 000 000 грнреалізовуватиметься на території Львівської області протягом квітня – грудня 2015 року.

Партнерами в підготовці проекту виступатимуть відділ охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської обласної державної адміністрації, Національний університет «Львівська політехніка» та Асоціація «Єврорегіон Карпати – Україна». При цьому студенти вказаного вище навчального закладу зможуть долучитися до реалізації Проекту на Львівщині.

Відзначимо, що автори проекту розробляють наступні напрямки його реалізації:

- паспортизація та каталогізація існуючих пам’яток дерев'яної сакральної архітектури на території Львівської області;

- проведення невідкладних реставраційних робіт на пам’ятках дерев'яної сакральної архітектури.

Львівська обласна рада внесе до проектної пропозиції низку пам’яток дерев’яної сакральної архітектури області, серед них – чотири, які нещодавно були внесені до Списку світової спадщини ЮНЕСКО, а саме:

- церква Собору Пресвятої Богородиці в селі Матків Турківського району Львівської області;

- церкваЗісланняСвятого Духа в селі Потелич Жовківського району Львівськоїобласті;

- церква Св. Юра в місті Дрогобич Львівськоїобласті;

- церква Пресвятої Трійці в місті Жовква Львівськоїобласті.

Окрім того зауважимо, що цей Проект також передбачає поширення позитивного досвіду та створення системи збереження і порятунку дерев’яних сакральних споруд на території Львівської області, в тому числі – розробку та широке обговорення проекту Програми збереження та використання пам’яток дерев’яної сакральної архітектури на 2016 – 2020 роки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ