Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Львова: Львівська ОДА закликає згадати розстріляних січовиків Карпатської України
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Львівська ОДА закликає згадати розстріляних січовиків Карпатської України

Сьогодні виповнюється 81 рік з часу трагічних розстрілів на Верецькому перевалі. Про це сьогодні, 7 березня, повідомили Гал-інфо у прес-службі Львівської ОДА.
Фото ЛОДА

Щороку, в ці дні ми вшановуємо пам’ять розстріляних січовиків Карпатської України на Верецькому перевалі взятих в полон у бою на Красному полі.

Саме, 17 березня 1939 року полонених колонами по 70-80 осіб привели на Верецький перевал.

Наступного ранку, групами по 10-20 осіб, їх вели вздовж лінії кордону ліворуч і праворуч на півтора-два кілометри та розстрілювали в різних місцях. Загальна кількість січовиків, розстріляних на Верецькому перевалі, могла становити від 500 до 600 осіб.

Львівська ОДА закликає мешканців згадати розстріляних січовиків Карпатської України.

Історична довідка. Тема Карпатської України ожила в часи проголошення Української незалежності. Проте, незважаючи на певні старання ентузіастів, усі місця поховань січовиків до сьогодні достеменно не встановлені.

У жовтні-листопаді 2008 р. Комунальне підприємство Львівської обласної ради "Доля" провело пошук місць поховань вояків Карпатської Січі на Верецькому перевалі. Дослідження проводилися в околиці сіл Жупани Сколівського р-ну Львівської області та Верб'яж Воловецького р-ну Закарпатської області. Загальна кількість виявлених в людських останків склало 10 осіб. 14 вересня 2009 року останки бійців Карпатської Січі, виявлені біля Верб'яжа, були перепоховані.

4-6 серпня 2011 року були проведені роботи з ексгумації останків січовиків на Верецькому перевалі на території с. Лази. У результаті ексгумації виявлено 7 людських останків. 20 серпня 2011 року останки семи стрільців Карпатської України були урочисто перепоховані на меморіальному цвинтарі на Верецькому перевалі, де раніше знайшли свій спочинок десять українських героїв.

17 березня 2016 року на меморіальному кладовищі січовиків Карпатської України, біля с. Климець Сколівського району (Верецький перевал), були урочисто перепоховані ще 5 вояків, що були розстріляні у 1939 році  польськими прикордонниками. Останки січовиків віднайдено та ексгумувано у 2015 році в с. Сянки на Турківщині. За свідченнями старожилів, українські вояки були закатовані польськими прикордонниками у березні, а опісля таємно поховані біля с. Сянки. У радянські часи місце поховання було забуте.

На меморіальному кладовищі Січовиків Карпатської України вже спочиває 22 Героя.

15 жовтня 2017 року відбулося урочисте відкриття Меморіального комплексу полеглим січовикам Карпатської України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ