Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Львівська податкова пояснила, як платити податки лікарям, художникам, артистам

Деклараційна кампанія у 2011 році буде проводитися відповідно до норм Закону України №889 "Про податок з доходів фізичних осіб", згідно з яким громадяни, у відповідних випадках, зобов'язані подати річну податкову декларацію, зокрема ті які здійснюють незалежну професійну діяльність, та не зареєстровані, як суб’єкти підприємницької діяльності, повідомили відділі взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю ДПА у Львівській області.

Незалежна професійна діяльність - це діяльність, що полягає в участі фізичних осіб у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, так само як діяльність лікарів (у тому числі стоматологів, зубних техніків), адвокатів, приватних нотаріусів, аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів або осіб, зайнятих релігійною (місіонерською) діяльністю, іншій подібній діяльності, за умови якщо такі особи не є найманими працівниками чи суб'єктами підприємницької діяльності. Це визначено Законом України "Про податок з доходів фізичних осіб".

У Законі немає спеціального розділу (групи статей), де б тематично було висвітлено особливості оподаткування доходів осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність.

Виходячи з цього, порядок оподаткування доходів осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, охоплюється загальними нормами Закону, за винятком випадків, якщо ці особи на законних підставах зареєстровані суб'єктами підприємницької діяльності.

Доходи платників податку, які здійснюють незалежну професійну діяльність, - це сума коштів, що сплачуються клієнтами за надання послуг протягом року. Законом не передбачено подання платником податку з доходів фізичних осіб, в тому числі самозайнятою особою, щоквартальної податкової декларації та сплати авансових платежів з цього податку.

Щодо обліку доходів і витрат платників податку, які здійснюють незалежну професійну діяльність, то наказом ДПА України від 16 жовтня 2003 року N 490 затверджено форму Книги обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу та Порядок ведення обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу.

Однак, з 1 січня 2011 року набрав чинності Податковий кодекс України, відповідно до якого продовжено термін декларування доходів фізичних осіб до 1 травня.

Отже, платники податку, які здійснюють незалежну професійну діяльність, та не зареєстровані , як суб’єкти підприємницької діяльності, зобов’язані подати до 1 травня року, наступного за звітним податковим роком, річну податкову декларацію, у якій слід вказати отримані у звітному році доходи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ