Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Львівські кардіохірурги врятували немовля, що народилося з рідкісною вадою

Немовля до Львова доправила швидка, дівчинка самостійно уже не дихала. Врятували дитину з критичним аортальним стенозом виконавши операцію Росса-Конно. Це одне з найскладніших втручань на серці у немовлят.
Фото - ЛМР

Таких операцій у Львові ще не виконували, повідомили в ЛМР.

Пацієнтка – крихітка Марічка з Закарпаття. Її 24-річна мама саме готувалась до виписки з пологового будинку у Мукачевому. Та на третю добу під час огляду лікарі почули шум в серці дитини. Далі – реанімація та важка дорога до Львова. Без апарату штучного дихання дівчинка уже просто б не доїхала.

Після невідкладного обстеження лікарі виявили, що показник ефективності роботи серцевого м’яза, становить 16%, за норми 60-70%. Оперувати треба було негайно.

Критичний аортальний стеноз зустрічається лише у 3% усій дітей, що народжуються з вадами. Спеціалісти вирішили оперувати в два етапи. Спершу методом балонної вальвулопластики клапану лікарі стабілізували функцію лівого шлуночка. Простими словами, через маленький прокол артерії на нозі завели катетер з балончиком. Так медики розширили аортальний клапан.

Одразу після втручання, фракція лівого шлуночка відновилась до 35-40%. Проте дитина все ще перебувала на апараті штучної вентиляції легень. Отвір клапана серця був надто малим, тому дівчинка не могла самостійно дихати. Аби врятувати маля, медики зважились виконати хірургічно надскладну операцію Росса-Конно.

Лікарі виконали заміну аортального клапана її власним клапаном легеневої артерії. Операція тривала понад 7 годин. Післяопераційний період минув без ускладнень. На восьмий день Марічку від’єднали від апарату ШВЛ, а ще за тиждень – з реанімації перевели у палату відділення дитячої кардіохірургії.

Наразі дитину виписали, з нею усе добре.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ