Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Львівські лікарі вберегли ногу 13-річного хлопця від ампутації

Упродовж року травматологи Дитяча Лікарня Святого Миколая боролись за кінцівку дитини. Після ДТП уся стопа хлопчика залишалась без шкірного покрива.
Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Закордонні медики запевняли, що він не зможе ходити, і єдиний вихід – ампутація стопи. Та львівські спеціалісти наростили дитині нову шкіру й зміцнили її стовбуровими клітинами, – повідомили у Першому медичному об'єднанні Львова.

Миколі – 13. Він зі Львова. Рік тому на пішохідному переході автобус переїхав йому ногу. Після такої травми практично уся стопа хлопчика залишилася без шкіри.

Ортопеди-травматологи дитячої лікарні взялись відновлювати покрив травмованої ділянки. І процес нарощування тривав три місяці. Після цього хлопчик знову став на ноги та почав ходити. А ще за два місяці – бігати.

Але новоутворена шкіра була дуже чутливою. Щойно Микола починав активно рухатись, на стопі утворювались ділянки тиску, які призводили до попрілостей та нових ран. Тому ортопеди-травматологи вирішили застосувати регенеративну медицину – вживити у травмовану частину ноги стовбурові клітини.

Таке лікування мало покращити загальний стан шкіри, зробити її більш пружною, а ще – зміцнити її барʼєрну функцію. Адже вкрай важливо, щоби кістка, яка росте зі стопою, не тиснула на новостворену шкіру. І спільно з італійським колегою – хірургом Роберто Брамбілло – вживили пацієнту клітини з його власної жирової тканини.

«Ми забирали з живота дитини жирову тканину. Через спеціальний фільтр з неї отримували мезенхімальні стовбурові клітини та вводили їх в ті ділянки мʼяких тканин, де ми хотіли отримати покращення локальної ситуації», - розповідає завідувачка відділення ортопедії і травматології Галина Гачкевич.

Операція тривала лише годину. Уже наступного дня Микола повернувся додому. Медики запевняють: стан шкіри на його стопі суттєво поліпшиться за три місяці. Тоді він зможе вести максимально активне життя без постійних перев’язок та відвідування лікарів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ