Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Львівські медики відновлюють обличчя жінки, яка постраждала від російського обстрілу

Фото: НЕЗЛАМНІ
Фото: НЕЗЛАМНІ
Фото: НЕЗЛАМНІ
Фото: НЕЗЛАМНІ
1/2
Російський боєприпас зруйнував її будинок та мало не забрав життя. Вже майже два роки жінка намагається стерти сліди війни зі свого тіла. Зараз вона готується до низки складних реконструктивних операцій з відновлення обличчя, які виконають спеціалісти центру реабілітації НЕЗЛАМНІ, – інформує ЛМР.

63-річна Наталія Аполькова родом із Хмельниччини, але майже все життя провела на Луганщині – у місті Рубіжне, куди переїхала після заміжжя. Там вона і застала повномасштабне вторгнення росіян. А вже невдовзі в її будинок прилетів ворожий боєприпас: він розірвався прямо над головою Наталії. Її відкинуло вибуховою хвилею, а уламки посікли всю верхню частину тіла.

«Я, буквально, захлиналася власною кров'ю, а рука ледь трималася на шкірі», – ділиться болючими спогадами Наталія. Під щільним ворожим вогнем важкопоранену жінку вивозили волонтери.

На другу добу у лікарняному дзеркалі вона побачила, що окупанти зробили з її обличчям.

«Я глянула на себе і більше не захотіла дивитися. Я навіть заборонила онукам мене навідувати. Бо вони ще малі, а я була в жахливому стані. Таке дуже важко бачити», – розповідає вона.

Лікарі провели жінці всі необхідні операції та навіть змогли зберегти руку. Прооперували і обличчя, виконавши втручання з відновлення щелепи. Після цього Наталія вже могла дивитися на себе в дзеркало та проводити час з онуками. Але їй хотілося більшого – повернути красу.

Від поранення минуло майже два роки. Сліди від нього все ще є на тілі жінки: деформовані ніс та щелепа, неможливість вставити зуби, перекіс обличчя та відсутність чутливості у його правій половині.

Нещодавно Наталія дізналася про проєкт «(Не) До краси», який реалізують у Львові, і попросила їй допомогти. Стратегію лікування пацієнтки розробляє мультидисциплінарна команда центру НЕЗЛАМНІ. До неї, зокрема, залучені отоларингологи, щелепно-лицеві та пластичні хірурги. І вже скоро на жінку чекає серія складних реконструктивних втручань з відновлення носа та щелепи. 

Довідка

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) – це унікальне місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і роботичне протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Також у центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією постраждалих військових та цивільних. Мета центру – аби люди з воєнними травмами не мусили їхати на лікування за кордон, а рятувати, протезувати, реабілітувати їх можна було в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ