Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Львівські медики вперше взяли стовбурові клітини у дитини для лікування онкозахворювання

Медики Клініки Дитячої Онкології та Трансплантації Кісткового Мозку, що функціонує при комунальному закладі Львівської обласної ради Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр, здійснили перший успішний забір стовбурових клітин у дитини.
фото - пресслужба ЛОР

Про це інформує пресслужба ЛОР.

Медики зазначають, що отриманий клітинний матеріал пришвидшить одужання 4-річного Максимка, якого лікують від важкої недуги - нейробластоми.

Підготовка маленького пацієнта до процедури тривала впродовж 5 днів, лікарі стимулювали організм дитини препаратами та очікували накопичення максимальної кількості стовбурових клітин.

"5 годин, 6 циклів, 3 об'єми циркулюючої крові - і наші медики отримали достатню кількість аферезного матеріалу, який заморозили та помістили у спеціальне сховище з рідким азотом. Зібраний матеріал зберігатиметься у кріобанку клініки при -196*С до того часу, коли дитина буде готова до трансплантації", - повідомляють лікарі.

Процедура пройшла успішно, хлопчик повернувся додому та очікує наступного етапу лікування, який включатиме хімієтерапію, а також трансплантацію кісткового мозку.

"Ми - єдина на заході України дитяча клініка, яка має готову команду та сучасні можливості збирати стовбурові клітини для трансплантації кісткового мозку. І ми це успішно робимо, попри те, що триває війна", - наголосив керівник Клініки Дитячої Онкології та Трансплантації Кісткового Мозку Роман Кізима.

Процеси забору та зберігання клітин для пацієнтів безоплатні. Усі витрати фінансуються з державного бюджету та із залученням коштів від благодійних проєктів. Колектив клініки уже розпочав підготовку до наступних процедур, які проведуть ще декільком дітям. Лікарі дякують усім, хто долучається та допомагає рятувати життя дітей.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ