Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Політика  |  Cуспільство

Львівські силовики знову не мали, що доповісти про підпал бази «Беркуту» та «ніч гніву»

Учора, 16 лютого, у Львівській обласній раді відбулись громадські слухання щодо притягнення до відповідальності представників правоохоронних органів Львівщини за вчинені службові злочини під час Революції Гідності. На слуханнях були присутні прокурор Львівської області Роман Федик, голова обласного управління СБУ Віктор Андрейчук та заступник начальника слідчого управління МВСУ у Львівській області, але їхні доповіді не задовольнили громадськість.

Отож, громадській активісти, частина з яких під час Революції Гідності зазнала переслідувань з боку силових структур області, зібралися в малій сесійній залі, щоб послухати очільників силових відомств щодо стану розслідування службових злочинів.

Громадськість цікавилась, коли будуть покарані посадові особи, які чинили тиск на активістів під час подій минулої зими.

Передусім йшлося про працівників ДАІ, які заважали автомайданівцям виїздити на Київ; про львівських працівників «Беркуту», що під час Революції Гідності перебували в столиці й виконували злочинні накази режиму; про підпал бази «Беркуту» й так звану «ніч гніву»; про зниклу із бази зброю та працівників, які її вивезли; про працівників прокуратури, що оскаржили у суді рішення місцевих рад щодо висловлення недовіри режиму.

Найчастіше лунали прізвища «беркутівця» Романа Тимківа, що трощив автомобіль автомайданівців, а нині спокійно розгулює Львовом, звільнений за власним бажанням, а також колишнього заступника начальника львівського «Беркуту» Сергія Голуба.

Однак представники силових структур прийшли на зустріч не підготовленими й не змогли дати задовільних відповідей на перелічені запитання.

Достатньо цікаву доповідь щодо ролі російської ФСБ у подіях на Майдані прочитав голова облуправління СБУ Віктор Андрейчук. За його словами, з грудня 2013 року по лютий 2014 року на території України перебували три спеціальні групи російських силовиків із Сурковим на чолі, які фактично курували діяльність української служби безпеки. Втім, його розповідь щодо розслідування службових злочинів львівського відділення СБУ теж була малоінформативною.

Зустріч закінчилася засторогою одного з присутніх активістів, який припустив, що очільники силових відомств, ймовірно, забули, як пахне горіла гума, й пообіцяв, що у разі, якщо не буде прогресу в розслідуванні названих вище злочинів, громадськість нагадає цей запах.

Як зазначив керівник «Народної самооборони Львівщини» Валерій Веремчук, за два тижні громадськість збереться іще раз, щоб дати очільникам силових відомств можливість відповісти на питання докладніше. «Ми будемо порушувати ці питання ще раз і ще раз, аж поки крок за кроком не будуть розслідувані всі злочини правоохоронних органів», – сказав він. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ