Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівські ЗВО виявились не готовими до запровадження дистанційного навчання

Кабінет міністрів України 11 березня запровадив у всіх навчальних закладах Україні карантинні заходи через поширення коронавірусу Covid-2019. Більшість університетів оголосила, що готова перейти на дистанційне навчання на цей період. Гал-інфо поспілкувалося зі студентами львівських університетів, щоб дізнатися, як у них відбувається навчальний процес.
Дистанційне навчання. Ілюстративне зображення.

Софія, студентка 4 курсу Львівської політехніки розповіла: “11 березня ми дізнались, що нас всіх хочуть відправити на карантин. Наступного дня на пари ще йшли для того, щоб нам провели інструктаж, але заняття також були. Вже з п'ятниці ввели дистанційне навчання. Чесно? У нас навіть не всі предмети є, зворотнього зв'язку від викладачів нуль. Спочатку віртуалка взагалі не працювала, потім полагодили. Змінилось після карантину аж нічого, ну крім того, що ми на пари не ходимо. Поки що так і живемо”.

Трохи краща ситуація в Львівському національному університеті ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Ґжицького.

“На сьогодні дистанційного навчання у нас немає, але створили групу з гістології у viber і будуть надсилати завдання. З філософії дали питання на опрацювання вдома. З анатомії ми читаємо підручник, весь необхідний матеріал у нас є. З генетики у нас складна програма, і самостійно ми її не опрацюємо. Навіть по відео ми б цього не могли зробити. Тому викладач буде ущільнювати програму. А так у нас є книжки, завдання, лабораторні зошити, за якими ми готуємось. У нас немає таких предметів, які вимагали б дистанційного навчання. Завдання і питання для підготовки нам надсилають — цього достатньо ” , - розповіла студентка 1 курсу Єлизавета.

У ЛНУ імені І. Я. Франка навчання відбувається схоже. Викладачі просто надсилають завдання.

Студентка 1 курсу Вікторія поділилася з Гал-інфо: “Дистанційне навчання у нас є. Не знаю, яким воно має бути, але в нас це поки що завдання на електронній пошті. Викладачі скидають матеріал, який треба прочитати, рекомендації і завдання по цьому”.

А ось у Львівському торговельно-економічному університеті ситуація трохи краща.

“Можливості дистанційного навчання у нас були і до карантину, ми користуємося платформою від нашого університету. Там вчимось, виконуємо завдання від викладачів, і чекаємо на як найшвидше закінчення карантину”, - говорить першокурсник Володимир.

Виявилося, що найкраще система дистанційного навчання працює у Львівському національному медичному університеті імені Данила Галицького.

Студент 2 курс Іван розповів: “У нас одразу почалось дистанційне навчання. Ми були готові до до цього, бо ще з першого курсу проходимо і домашні тестування, і на парах користувалися університетським порталом Misa. Його створила наша кафедра медичної інформатики. Там є розклад, тести, методички. Це така сукупна база, де зберігаються навчальні матеріали. Система загалом непогана. Зараз ми проходимо тести відповідно до наших занять. Але була одна проблема: сервер не витримував навантаження і міг довго завантажуватися. А на деяких тестах є обмеження у часі. Але цю проблему вже вирішили. Також відбуваються відеоконференції з викладачами — це досить зручно. Тести — суб'єктивна річ, можна все списати, а так прямо перед монітором ти розмовляєш з викладачем”.

Дане опитування не претендує на 100% об'єктивність, але було опитано значно більшу кількість студентів, і ми не виявили університету у Львові, який проводить дистанційне навчання в якісному розуміння цього значення. Редакція Гал-інфо, готова до спілкування з представниками ЗВО Львова, які зможуть довести, що їх студенти під час карантину таки отримують знання дистанційно, а не просто проводять додаткові канікули.

* імена студентів, які давали коментарі, на їх прохання були змінено.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ